Kuriózne príbehy, medaile i emócie. Pozrite si najzaujímavejšie momenty olympiády

TA3/hm TASR
12.8.2021 07:00

Emócie, chuť víťaziť, ale aj jedinečné príbehy ukryté za medailami. Olympijské hry v Tokiu 2020 boli iné ako všetky doterajšie. Športovcov limitovalo počasie a dodržiavať museli aj prísne proticovidové nariadenia. Prestížna udalosť vyniesla Slovensku štyri medaily, poukázala na ľudskosť, duševné zdravie, práva aj klimatické zmeny. Aké bolo Tokio? Vybrali sme pre vás najzaujímavejšie udalosti.

Kuriózne príbehy, slovenské medaile i duševné zdravie. Pozrite si najzaujímavejšie momenty olympiády
TASR/Jaroslav Novák

Aj športovci sú len ľudia

Telesné a duševné zdravie sú cennejšie ako medaila. Americká gymnastka Simone Bilesová na to v Tokiu upozornila po tom, ako sa odhlásila z viacerých disciplín. Situáciu po úvodnom neúspešnom vystúpení na preskoku nezvládla hlavne psychicky. 

Po štyroch zlatých medailiách na olympiáde v Riu v roku 2016 mal svet od nej obrovské očakávania. Ako uviedla, na konci dňa je pre ňu najsprávnejšie sústrediť sa na mentálne zdravie a nehazardovať s psychikou. Bilesová má za sebou viacero náročných životných skúseností. 

Okrem ťažkého detsttva s matkou závislou od drog a alkoholu, je i obeťou lekára americkej gymnastickej reprezentácie Larryho Nassara, ktorého v roku 2018 odsúdili za zneužívanie mladých športovkýň. Bilesová upozornila, že aj športovci sú len ľudia a musia si strážiť telo i mysel a nerobiť to, čo od nich očakáva svet. Jedna z najúspešnejších gymnastiek si však napokon z Tokia odniesla bronz.

Simone Bilesová TASR/AP

Úspech prekrylo tetovanie

Jedným z veľkých prekvapení bol úspech slovenského golfista Roryho Sabbatiniho, ktorý získal striebornú medailu. V záverečnom štvrtom kole na olympijskom turnaji predviedol svoj najlepší výkon, celkovo zaznamenal 17 rán pod par. Ako povedal prezident Slovenskej golfovej asociácie Rastislav Antala, ani v najdivokejších snoch sa im nesnívalo, že by to mohlo dopadnúť takto. Golf je však podľa neho nevyspytateľný a rodák z Juhoafrickej republiky tak vybojoval pre Slovensko cenný kov. 

Po gratuláciách však prišli špekulácie o Roryho tetovaní. Objavili sa názory, že vytetovaný symbol pripomína znak juhoafrických neonacistov AWB. Manželka Martina Sabbatini na Facebooku tieto interpretácie rázne poprela. Tvrdí, že také isté tetovanie má aj ona a ide o čisto osobnú záležitosť manželov. Tetovanie na Roryho ramene sú tri LLL, znamenajú Love, Laugh, Loyality (teda smiech, láska a lojalita) a dali si ho vytetovat pár dní po svadbe.

Rozruch okolo prekrížených rúk

Strieborná olympijská medailistka vo vrhu guľou Raven Saundersová z USA absolvovala medailovú ceremóniu na olympiáde so zdvihnutými rukami v tvare písmena x. Medzinárodný olympijský výbor po geste zareagoval, spustil a neskôr aj pozastavil vyšetrovanie možného porušenia pravidla 50 o zákaze protestovania na pódiu.

Saundersová nepotvrdila, že z jej strany išlo o protest voči konkrétnej organizácii, či deklaráciu politického presvedčenia. "Bolo to gesto solidarity voči utláčaným. Chcela by som, aby reprezentovalo všetkých ľudí na svete, ktorí bojujú a nemajú možnosť hovoriť za seba," povedala. Výbor čelil pred hrami silnému tlaku zo strany aktivistických organizácií najmä z USA, aby zrušil pravidlo 50 a umožnil športovcom deklarovať ich politické názory. Aj na základe prieskumu medzi športovcami to však odmietol urobiť. Vydal však vyhlásenie, že prípadné porušenia tohto pravidla bude posudzovať individuálne.

Raven Saundersová TASR/AP

Medailu získal krátko po vážnom zranení

Prekvapením bol aj 25-ročný ruský gymnasta Artur Dalalojan, ktorý podľa magazínu Insider na olympiáde zrejme poprel zákony anatómie. Počas aprílového tréningu na majstrovstvá Európy sa totiž zranil a musel absolvovať chirugický zákrok, pričom zotavovanie môže trvať aj šesť či osem týždňov. V Dalalojanovom prípade bolo zranenie také vážne, že sa po operácii pôvodne ani neplánoval zúčastniť olympijských hier. Či sa hier zúčastní nevedel na 100 percent povedať aj týždň pred ich štartom. 

Dalalojan a jeho spoluhráči napokon vo finále dosiahli historický výkon s celkovým skóre 262.500, čím prekonali skóre Číny 261.894. zároveň je to prvá zlatá medaila ruského mužského gymnastického tímu od roku 1996.

Labutie preteky Mateja Tótha

Posledná päťdesiatka na olympiáde a aj posledná Mateja Tótha. Obhajca zlata z Ria po chodeckých pretekoch na 50 kilometrov priznal, že boli jedny z najťažších, aké absolvoval. Šancu na medailu stratil približne v druhej tretine a odvtedy bojoval sám so sebou.

Ako povedal, na štyridsiatich kilometroch mal pocit, že to "nedá", no mal obrovskú motiváciu prísť do cieľa, vidieť ho a ukončiť preteky s hrdosťou. Olympionik bol z výsledku sklamaný, no môže odísť s hlavou hore a každému sa pozrieť do očí s tým, že spravil maximum. Tóth sa Tokiom zároveň rozlúčil s profesionálnou kariérou.

Matej Tóth TASR/Martin Baumann

Chceli ju poslať domov bez súhlasu

Jedným z najvýraznejších momentov olympiády bol nepochybne prípad bieloruskej atlétky Krysciny Cimanovskej. V Tokiu mala štartovať v behu na 200 metrov. Ako však uviedla vo videu, ktoré zverejnila, vedenie bieloruského olympijského bez jej vedomia rozhodlo o tom, že sa zúčastní aj na štafetovom behu na 4 x 400 metrov. Po kritike chcelo športovkyňu bez jej súhlasu poslať domov. Atlétka sa však na letisku obrátila na políciu, požiadala o diplomatickú ochranu a odmietla sa vrátiť do Bieloruska, kde vládne režim Alexandra Lukašenka.

Keď sa Cimanovskej prípad dostal do sveta, atlétke ponúklo pomoc viacero európskych krajín. Okrem Poľska, ktoré jej udelilo humanitárne vízum, aj Česko. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken označil pokus Bieloruska poslať svoju atlétku z letných olympijských hier v Tokiu proti jej vôli domov za "nadnárodnú represiu", ktorú nemožno tolerovať. 

Cimanovská využila pomoc Varšavy a na tlačovej konferencii uviedla, že chce ostať v Poľsku, aj keď zatiaľ nevie, či tam požiada o politický azyl. Do Bieloruska sa podľa vlastných slov odmietla vrátiť, pretože jej stará mama ju varovala, že tam nebude v bezpečí.

Zlato pre Slovensko

Ako prvá získala pre Slovensko medailu strelkyňa Zuzana Rehák Štefečeková, a to hneď zlatú. Pre Slovenku je to najvýraznejší úspech v kariére a tretia medaila z OH. Slovenská reprezentantka postúpila do finále z prvej priečky v novom svetovom rekorde 125 bodov. Ako prvá strelkyňa v histórii dosiahla v eliminácii maximálny nástrel a prekonala výkon 123 Fínky Satu Mäkeläovej-Nummelovej z marca 2019.

Olympijská víťazka sa tesne po pretekoch ešte neoddala emóciám, slzy šťastia sa jej liali po tvári až na medailovom ceremoniáli. "Je to skvelý pocit, ale sú to také isté preteky ako aj iné, len mediálne známejšie. Ja viem, že to znie čudne. Ale som rada, že som potešila ľudí," povedala víťazka.

Najlepší beh v histórii

Na prázdnom atletickom štadióne na olympiáde v Tokiu sa zrodil najlepší beh na 400 m cez prekážky v histórii. Víťazný Karsten Warholm vylepšil svetový rekord na 45,94 sekundy. Pod úroveň predchádzajúceho (46,70) sa dostal aj druhý Američan Rai Benjamin, ktorý zabehol 46,17. 

"Šialené. O tomto som sníval ako blázon. Je to jednoznačne najúžasnejší moment môjho života. Všetky moje činy viedli k tomuto momentu, všetky tie hodiny práce. Na tomto sme s trénerom pracovali," tešil sa Warholm.

Karsten Warholm TASR/AP

Zelené medaily z elektroodpadu

Viete z čoho sú vyrobené tohtoročné medaily? Japonsko prišlo so smelým plánom a všetkých  5000 kusov medailí vyrobilo z elektronického odpadu. Krajina vychádzajúceho slnka využila v rámci svojho programu na razenie medailí iba recyklované materiály.

Organizačný výbor tokijských hier vyzval darovať svoje mobily a pomôcky. Za menej než rok, od kedy projekt vlani v apríl spustili, organizátori získali 16,5 kilogramu zlata (54,5 % z cieľových 30,3 kg) a 1 800 kilogramov striebra (43,9 % z cieľových 4 100 kilogramov). V pláne mali vyzbierať 2700 kilogramov bronzu, čo sa im aj podarilo.

Športovec si uštrikoval sveter

Brit Thomas Daley spolu s Mattom Leeom získali na OH 2020 v Tokiu zlaté medaily v synchronizovaných skokoch z 10 m dosky, no počas pretekov ho kamery a fotoaparáty akreditovaných novinárov zachytili na tribúne v pozícii, ako štrikuje.

Fotografia štrikujúceho Daleyho sa v dejisku hier stala nesmierne populárnou. Športovec neskôr vysvetlil, že štrikovanie je jeho veľký koníček a venoval mu samostatný účet na Instagrame. Práve na tejto sociálnej sieti sa potom pochválil novým svetrom. Na chrbte sú olympijské kruhy, logo olympijského výboru Veľkej Británie a názov Team GB.

Medailová šnúra pokračuje

Bronzovú medailu pre Slovensko vybojoval štvorkajak v zložení Samuel Baláž, Denis Myšák, Erik Vlček, Adam Botek v K4 na 500 m. Káštvorka sa v Tokiu postarala o piaty olympijský kov pre slovenskú rýchlostnú kanoistiku v ére samostatnosti. Pre Vlčeka má medaila z OH 2020 špecifickú príchuť. Vlani mu hrozilo, že príde o šiestu olympiádu. Počas nohejbalu totiž utrpel komplikovanú zlomeninu nohy, no OH 2020 napokon preložili na rok 2021 pre pandémiu koronavírusu.

Z olympiády v Tokiu si odnáša za disciplínu K1 striebornú medailu aj slovenský vodný slalomár Jakub Grigar, ktorý povedal, že to nie je len jeho medaila, ale patrí celému tímu. Každý jeden člen podľa neho pracoval na sto percent tak, aby dosiahli úspech.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok