Vysoký inzulín v krvi nemusíte cítiť, neliečený stav však spôsobí katastrofu

TA3/bd
8.8.2021 14:30

Hyperinzulinémia nie je sama o sebe cukrovkou. Človek môže mať inzulínovú rezistenciu alebo prediabetes bez toho, aby nevyhnutne mal diagnostikovanú cukrovku. Aby ste pochopili, čo znamená vysoký inzulín, je užitočné vedieť, ako inzulín v tele funguje.

Vysoký inzulín v krvi nemusíte cítiť, neliečený stav však spôsobí katastrofu
Pixabay

Keď konzumujete, vaše telo premieňa uhľohydráty vo vašom jedle na glukózu (krvný cukor). Inzulín, hormón produkovaný pankreasom, pomáha regulovať hladinu cukru v krvi. Presúva glukózu z krvného obehu do buniek, kde sa používa ako energia. Ak je v krvi príliš veľa glukózy - stav známy ako hyperglykémia alebo vysoká hladina cukru v krvi - inzulín vracia hladiny cukru v krvi späť do normálu.

Ak sú však hladiny cukru v krvi často vysoké, telo musí uvoľniť ďalší inzulín. To môže mať za následok chronicky vysoké hladiny inzulínu, stav známy ako hyperinzulinémia. Zvyčajne nespôsobuje viditeľné príznaky. Ale chronická hyperglykémia môže nakoniec viesť k cukrovke 2. typu.

cukor Pixabay

Hyperinzulinémia a inzulínová rezistencia

Hyperinzulinémia nie je sama o sebe cukrovkou. Človek môže mať inzulínovú rezistenciu alebo prediabetes bez toho, aby nevyhnutne mal diagnostikovanú cukrovku. Inzulínová rezistencia nastáva, keď sa telo stane necitlivým na inzulín, ktorý produkuje, čo znamená, že nemôže inzulín efektívne použiť na zníženie hladiny cukru v krvi. 

Keď sa to stane, pankreas produkuje viac inzulínu v snahe uspokojiť väčší dopyt tela. Ak však vysoká hladina cukru v krvi pretrváva, pankreas nemusí byť schopný držať krok - a bez dostatočného množstva inzulínu telo nedokáže správne znížiť hladinu glukózy v krvi. Táto neschopnosť riadiť hladinu cukru v krvi je hlavným problémom ľudí s prediabetom a diabetom 2. typu.

cukor Pixabay

Vysoké hladiny inzulínu a krvného cukru

Vysoký inzulín a vysoká hladina cukru v krvi idú často ruka v ruke. Aj keď vysoký inzulín sám o sebe nespôsobuje žiadne príznaky, medzi príznaky vysokej hladiny cukru v krvi patria:

  • časté močenie
  • zvýšený smäd
  • rozmazané videnie
  • únava
  • zvýšený hlad

Nechajte sa otestovať 

Ak máte príznaky vysokej hladiny cukru v krvi, ihneď sa poraďte so svojím lekárom. Pravdepodobne vás bude chcieť otestovať na prediabetes alebo cukrovku. Diabetes je zvyčajne diagnostikovaný krvným testom alebo testom tolerancie glukózy. Tento test sa vykonáva najskôr ráno po pôstnom dni. Test zahŕňa konzumáciu veľmi sladkého nápoja a potom pravidelnú kontrolu glykémie, aby sa zistilo, ako vaše telo reaguje na uhľohydráty.

cukrovka Pixabay

Tu sú možné výsledky: 

  • Normálna hladina cukru v krvi nalačno je nižšia ako 95 miligramov na deciliter (mg/dl). 
  • Dve hodiny po vypití roztoku glukózy je normálna hladina cukru v krvi nižšia ako 140 mg/dl. 
  • Ak vaše výsledky ukazujú hladinu cukru v krvi medzi 140 a 199 mg/dl, budete považovaní za prediabetikov. Ak je po dvoch hodinách hladina cukru v krvi 200 mg/dl alebo vyššia, znamená to cukrovku.

Ak vám diagnostikovali prediabetes alebo cukrovku, budete musieť zmeniť životný štýl, čo zahŕňa zmeny stravy, viac cvičenia a možno aj lieky. Ak sa diabetes nelieči, môže vážne poškodiť ostatné časti tela vrátane očí, pečene a obličiek.

migrena Pixabay

Ďalšie príčiny vysokého inzulínu

Najčastejšou príčinou vysokého inzulínu je vysoká hladina cukru v krvi. Ale v zriedkavých prípadoch môže byť spôsobená stavmi, ktoré postihujú pankreas, ako vzácny typ nádoru nazývaný inzulinóm. Hyperinzulinémiu môže tiež spôsobiť nezidioblastóza, keď pankreas vytvára príliš veľa buniek produkujúcich inzulín. V oboch týchto prípadoch môže hyperinzulinémia spôsobiť príznaky nízkej hladiny cukru v krvi, čiže hypoglykémie. Príznaky hypoglykémie zahŕňajú hlad, podráždenosť, zmätenosť, rozmazané videnie a pocit slabosti, mdloby, chvenia alebo únavy. Ak sa u vás prejavia, určite sa poraďte s lekárom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok