Začne sa proces s Kočnerom v kauze motákov. Ako svedkov zvažujú Bödöra či Fica

TA3 TASR
8.8.2021 10:22

Pred Okresným súdom Bratislava I sa od utorka začína hlavné pojednávanie s Marianom Kočnerom v kauze takzvaných motákov. Proces je naplánovaný aj na stredu, pričom súd tieto termíny vytýčil na svojom verejnom zasadnutí 23. júna, keď predbežne prerokoval obžalobu.

Top udalosti
TASR/Jaroslav Novák

Vypovedať bude aj Tóth

OS Bratislava I vtedy rozhodol, že sa bude obžaloba posudzovať ako zločin krivej výpovede a krivej prísahy v štádiu prípravy. Pôvodne prokuratúra navrhovala prijať obžalobu zo zločinu marenia spravodlivosti v štádiu pokusu.

Na augustovom pojednávaní by mali postupne vypovedať bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Peter Tóth, advokát Andrej Šabík, obhajca Marek Para, znalci a iní. Obhajoba ešte zváži, či bude trvať na svedkoch ako nitriansky podnikateľ Norbert Bödör či expremiér Robert Fico.

Marian Kočner mal posielať z väzby motáky cez Tótha. Exsiskár to uviedol vlani na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku vo veci vraždy novinára Jána Kuciaka. Motáky odovzdal orgánom činným v trestnom konaní na jeseň 2018. Cez takúto korešpondenciu sa mal snažiť Marian Kočner ovplyvňovať viaceré osoby, aby bol prepustený z väzby a zmenila sa výpoveď v kauze televíznych zmeniek TV Markíza.

Odsúdený za zmenky

Marian Kočner je od začiatku tohto roka právoplatne odsúdený na 19 rokov odňatia slobody za falšovanie zmeniek TV Markíza spolu s exriaditeľom televízie Pavlom Ruskom. V kauze vraždy novinára Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej ho ŠTS v Pezinku spoločne s Alenou Zsuzsovou pôvodne oslobodil v septembri 2020 spod obžaloby. Verdikt nebol právoplatný, vo veci rozhodoval 15. júna Najvyšší súd SR. Ten rozhodol, že vecou sa bude opätovne zaoberať ŠTS v Pezinku.

Koncom júna ho ako ďalšiu osobu obvinili v prípade prípravy vrážd súčasného generálneho prokurátora Maroša Žilinku, špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica a prokurátora Generálnej prokuratúry SR Petra Šufliarskeho.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok