Sicílske úrady povolili vylodenie vyše 800 zachránených migrantov

TA3 TASR
7.8.2021 17:18

Viac ako 250 migrantov, ktorých zachránili aktivisti v Stredozemnom mori, sa v sobotu s povolením miestnych úradov vylodilo v sicílskom prístave Trapani. Ďalších približne 550 sa bude môcť vylodiť na Sicílii v nedeľu.

Na lodi boli niektorí viac ako týždeň

Celkovo 257 migrantov priviezlo do Trapani záchranárske plavidlo nemeckej mimovládnej organizácie Sea Watch International. Niektorí z nich boli na lodi viac ako týždeň, keďže posádka čakala na povolenie zakotviť v niektorom z okolitých prístavov.

Vo štvrtok organizácia varovala, že situácia na palube lode #SeaWatch3 začína byť kritická v dôsledku nedostatku liekov a symptómov dehydratácie, ktoré sa prejavovali u niektorých zachránených.

Útočisko pre 549 migrantov, zachránených počas minulého víkendu, napokon našla aj ďalšia záchranárska loď Ocean Viking, ktorá patrí francúzskej nevládnej organizácii SOS Mediterranée. Migranti, medzi ktorými je 118 maloletých a 12 detí mladších ako 18 rokov, sa budú môcť vylodiť v nedeľu v juhosicílskom prístave Pozzallo. Žiadosti o umožnenie vylodenia migrantov predtým odmietla Malta, zatiaľ čo Tunisko a Líbya na ne vôbec nereagovali.

Predstaviteľa SOS Mediterranée Julia Schaerfermeyerová v tejto súvislosti apelovala na Európsku úniu, aby pomohla skoordinovať činnosť záchranárskych plavidiel operujúcich v medzinárodných vodách v Stredozemnom mori. Úniu tiež vyzvala, aby zintenzívnila podporu pobrežným štátom a zaviedla "predvídateľný" mechanizmus na vyloďovanie migrantov na pevnine.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok