O návrhu na väzbu štvorice z akcie Mýtnik III sa bude rozhodovať v sobotu

TA3 TASR
6.8.2021 12:10

O návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry väzobne stíhať štvoricu obvinených z najnovšej policajnej akcie Mýtnik III bude rozhodovať sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu v Pezinku v sobotu. Ako informovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková, sudca začne s neverejným výsluchom a rozhodovaním o väzbe od 10.00 h.

Podľa rozpisu služieb Špecializovaného trestného súdu bude rozhodovať sudca Rastislav Stieranka. Bude rozhodovať o návrhu väzobne stíhať bývalého štátneho tajomníka Ministerstva financií SR Radka Kuruca, bývalého viceprezidenta Finančnej správy Daniela Čecha, bývalú riaditeľku odboru právnej pomoci finančnej správy Denisu Židovú a exriaditeľku odboru verejného obstarávania finančnej správy Kornéliu Černú. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry pre nich navrhuje najprísnejšiu kolúznu väzbu.

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry obvinil v rámci akcie Mýtnik III dovedna osem osôb z korupčnej trestnej činnosti. Ide o výlučne korupčnú trestnú činnosť, ktorá má základ v štyroch rôznych skutkoch. Dvom osobám bolo vznesené obvinenie pre trestný čin podplácania a ďalším šiestim osobám bolo vznesené obvinenie pre trestný čin prijímania úplatku. V rámci akcie, ktorú vykonali príslušníci NAKA za súčinnosti sekcie inšpekcie a vnútornej kontroly Finančného riaditeľstva SR, boli zadržané celkovo štyri osoby. Pobyt jednej obvinenej osoby aktuálne nie je známy.

Medzi obvinenými je aj bývalá šéfka finančnej správy Lenka Wittenbergerová, ktorá sa k skutku priznala. Wittenbergerovú prepustili v stredu z cely policajného zaistenia. Obvinení sú tiež podnikateľ Miroslav Výboh a aj bývalý šéf finančnej správy František Imrecze.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok