Dostanú sa do USA iba plne zaočkovaní cudzinci? Administratíva Joea Bidena pripravuje plán

TA3 TASR
5.8.2021 08:59

Administratíva amerického prezidenta Joea Bidena pripravuje plán, na základe ktorého by na územie Spojených štátov mohli vstúpiť len cudzinci, ktorí sú plne zaočkovaní proti novému koronavírusu. V stredu to pre agentúru Reuters uviedol nemenovaný predstaviteľ Bieleho domu.

Tucet členských štátov hlási skoro stovku prípadov opičích kiahní, oznámila WHO. Prenášajú sa fyzickým kontaktom
TASR/AP

Chce opäť umožniť cestovanie 

Má ísť o súčasť plánu na zrušenie cestovných obmedzení zavedených v apríli, ktoré obyvateľom väčšiny krajín znemožňujú vstup do USA. Washington tým chce opäť umožniť cestovanie a pomôcť tak turizmu i leteckým spoločnostiam, vzhľadom na šírenie vysoko nákazlivého variantu delta a stúpajúci počet prípadov covidu však nie je pripravený okamžite zrušiť všetky opatrenia, priblížil zástupca Bieleho domu.

Podľa neho pôjde o "fázový prístup", podľa ktorého budú musieť byť cudzí štátni príslušníci cestujúci do USA - až na malé výnimky - plne zaočkovaní. Zatiaľ nie je známe, odkedy by mala povinnosť preukazovať sa certifikátom o očkovaní začať platiť, ani to, ktoré vakcíny budú USA uznávať.


 

O aké vakcíny pôjde?

Otázne je, či pôjde len o vakcíny schválené v Spojených štátoch alebo napríklad tie, ktoré povolila Svetová zdravotnícka organizácia. V USA sú zatiaľ schválené na predbežné použitie očkovacie látky od spoločností Moderna, Pfizer/BioNTech a Johnson & Johnson.

Mimoriadne obmedzenia v cestovaní zaviedli USA vlani v januári najprv pre Čínu, neskôr na tento zoznam pridali i mnoho iných krajín vrátane Juhoafrickej republiky či Brazílie a naposledy v máji Indiu. Obmedzenia platia až na výnimky (občania USA a ďalšie skupiny osôb) i pre cestujúcich, ktorí boli posledných 14 dní v Británii, Írsku či niektorej z 26 krajín Schengenského priestoru. Všetci ľudia cestujúci letecky sa musia pri vstupe do USA preukázať negatívnym testom na koronavírus.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok