Ľudia sa zišli v Berlíne na nepovolenom proteste. Viacerí sa dostali do potýčiek s políciou

TA3 TASR
1.8.2021 15:56

Stovky ľudí napriek zákazu súdu protestovali v nedeľu v uliciach Berlína proti epidemiologickým reštrikciám. Viacero z nich sa dostalo do potýčiek s políciou.

Mali útočiť na policajtov

Podľa polície niektorí demonštranti na nepovolenom zhromaždení v západoberlínskej štvrti Charlottenburg útočili na policajtov a ignorovali policajné zátarasy. Ako uviedla berlínska polícia na Twitteri, demonštranti v snahe prelomiť policajný kordón napadali príslušníkov bezpečnostných zložiek. To viedlo políciu k použitiu donucovacích prostriedkov. Niekoľko ľudí bolo pri zákroku zatknutých.

Nedeľňajší protest zvolalo hnutie Querdenken (Nekonvenčné myslenie), ktoré tvoria popierači covidu, pravicoví aktivisti a antivaxeri. Nemecké súdy zakázali konanie viacerých protestov plánovaných hnutím Querdenken na uplynulý týždeň - a to vrátane toho nedeľňajšieho, na ktorom sa podľa odhadov malo zúčastniť vyše 22.000 ľudí. Zákazy súdy odôvodnili obavami z nedodržiavania protipandemických opatrení účastníkmi týchto protestov.

Nasidili vyše 2-tisíc príslušníkov poriadkových síl

V očakávaní, že ľudia sa v uliciach Berlína zhromaždia v nedeľu aj napriek zákazu, nemecká polícia nasadila po celom meste vyše 2000 príslušníkov poriadkových síl. Hnutie Querdenken organizovalo demonštrácie voči protiepidemickým opatreniam nemeckej vlády a spolkových krajín, na ktorých sa v uplynulých mesiacoch zúčastnili tisíce ľudí. Mnohí z nich sa neriadili platnými hygienickými predpismi. Z tohto dôvodu polícia viaceré protesty rozpustila.

Nemecký Spolkový úrad na ochranu ústavy koncom apríla oznámil, že začal monitorovať osoby a skupiny v rámci hnutia Querdenken. Podľa nemeckého ministerstva vnútra toto hnutie s prepojeniami na extrémistov totiž protesty zneužíva na vyvolávanie eskalácie a provokácie a takisto spochybňuje legitimitu štátnych inštitúcií. Hnutie Querdenken začal už skôr monitorovať Krajinský úrad na ochranu ústavy v Bádensku-Württembersku a sledujú ho i v Bavorsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok