Britské organizácie vyzývajú tehotné ženy, aby sa dali zaočkovať proti covidu

TA3 TASR
31.7.2021 18:43

Britské zdravotnícke organizácie vyzvali tehotné ženy, aby sa dali zaočkovať proti koronavírusu, keďže výsledky nedávnej štúdie ukazujú, že variant delta zrejme zvyšuje riziko závažného priebehu ochorenia COVID-19 u tehotných žien spojeného s hospitalizáciou.

Tehotná žena
AP/ilustračná foto

Chrániť seba a svoje deti

Jacqueline Dunkleyová-Bentová, popredná pôrodná asistentka v Anglicku, napísala praktickým lekárom a pôrodným asistentkám a vyzvala ich, aby povzbudili nastávajúce matky k očkovaniu. Povedala, že vyzýva tehotné ženy, aby "chránili seba a svoje deti".

Očkovanie tehotných žien odporučili tiež britská Kráľovská spoločnosť pôrodníkov a gynekológov  i Kráľovská spoločnosť pôrodných asistentiek. Anglický úrad verejného zdravotníctva uviedol, že odporúča tehotným ženám očkovaciu látku proti covidu od spoločností Pfizer/BioNTech alebo Moderna, ktoré v Spojených štátoch podali viac ako 130.000 tehotným ženám.

V štúdii založenej na údajoch britských úradov, publikovanej on-line 25. júla, sa uvádza, že podiel tehotných žien prijatých do nemocnice so stredne závažným až závažným priebehom ochorenia COVID-19 "výrazne" vzrástol, keď sa v Británii stal v máji dominantný variant delta.

Vážnejší priebeh 

Autori predmetnej štúdie z Oxfordskej univerzity zistili, že u tehotných žien hospitalizovaných počas tejto vlny bola väčšia pravdepodobnosť zápalu pľúc, pričom tretina z nich potrebovala podporu dýchania.

"Je veľmi znepokojujúce, že sa zvyšuje hospitalizácia tehotných žien s ochorením COVID-19, a že sa zdá, že u tehotných žien infikovaných variantom delta je priebeh nákazy vážnejší," povedal vedúci štúdie profesor Marian Knight.

Žiadna z vyše 3000 tehotných žien prijatých od februára do nemocnice s príznakmi choroby nebola plne zaočkovaná, uvádza sa v štúdii. Ako píše AFP, štúdia nezahŕňa tehotné ženy s ľahkým priebehom ochorenia, ktoré boli liečené mimo nemocníc.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok