Richter: Dôchodková reforma bude ďalší Krajniakov pokus-omyl

TA3 TASR
30.7.2021 17:57

Dôchodková reforma ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Milana Krajniaka bude ďalší pokus-omyl, ktorý mal zjavne zbytočne veľké ambície. Zhodnotil to tak exminister práce a súčasný opozičný poslanec za Smer-SD Ján Richter na sociálnej sieti.

Ján Richter 1140 px (SITA/Milo Fabian)
SITA/Milo Fabian

Dôchodková reforma bola pôvodne pripravovaná ako ústavný zákon, Krajniak však od toho upustil a pripravuje ju cez tri zákony, z ktorých prvý, novelu zákona o sociálnom poistení, tento týždeň predložil na medzirezortné pripomienkové konanie.

"Upustenie od ústavného zákona je síce dobrá správa, čo však nepoteší je, že pred polrokom sa mu už pochybným spôsobom podarilo do Ústavy SR pretlačiť časť svojej vysnenej dôchodkovej reformy, a to zrušenie dôchodkového stropu 64 rokov aj diskriminačný rodičovský bonus," vyjadril sa Richter s tým, že v pripomienkovaní sa tak nachádzajú v podstate len prepisy na vykonanie týchto zmien.

Novela zákona podľa neho môže spôsobiť to, že ľuďom narodeným v roku 1968 a neskôr sa bude penzijný vek zvyšovať ročne o dva mesiace. "Ľahko sa tak môže stať, že dnešná mládež bude pracovať až do sedemdesiatky, pretože dôchodkový strop 64 rokov táto vláda ruší," okomentoval exminister.

Ľuďom podľa neho veľmi nepomôže ani Krajniakov individuálny dôchodkový strop, ktorý má garantovať odchod na dôchodok po odpracovaní 40 rokov. Za každý mesiac takéhoto skoršieho odchodu do dôchodku sa má totiž penzia krátiť o 0,3 % a ľudia si to preto dobre premyslia.

Pri rodičovskom bonuse zase Richter kritizuje, že zo systému vypadnú rodičia, ktorí vychovali zdravotne znevýhodnené deti, ktoré nemôžu pracovať, alebo rodičia detí, ktorí si nie vlastnou vinou nemôžu nájsť prácu či odídu pracovať do zahraničia. V nevýhode sú podľa neho aj rodičia, ktorí nemôžu mať deti a aj tí, ktorí deti mať neplánujú, ale podieľajú sa na financovaní bezplatnej zdravotnej starostlivosti pre deti či bezplatné vzdelanie detí ostatných svojimi daňami.

"Minister Krajniak tak opäť neprekvapil. S cieľom tvrdošijne si presadiť vlastné nápady nevidí, akú 'spúšť' za sebou zanecháva," uzavrel Richter.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok