V obehu sú podvodné inzeráty. Polícia vysvetľuje, na čo si dávať pozor

TA3 TASR
30.7.2021 11:30

Polícia upozorňuje na podvody pri inzerátoch. Bratislavskí krajskí policajti evidujú viacero takýchto prípadov. Apelujú na občanov, aby boli obozretní. Informovala o tom bratislavská krajská policajná hovorkyňa Veronika Martiniaková.

Počítač IT digitálny digitalizácia elektronický elektronizácia (SITA/AP)
SITA/AP

Peniaze vám nepošlú

Polícia upozorňuje, že ak podvodník tvrdí, že vám chce poslať peniaze, nepotrebuje na to bezpečnostné prvky, ako sú údaje platobnej karty či potvrdzovací kód z SMS a ePIN-u. Podčiarkla, že ak od poškodeného tieto bezpečnostné kódy žiada, nepôjde o poslanie peňazí na platobnú kartu.

"Už dávno neplatí, že jediným spôsobom, akým vás môžu zlodeji obrať o peniaze, je ukradnutá peňaženka," uviedla hovorkyňa s tým, že v súčasnosti používajú podvodníci prepracovanejšie techniky. Napríklad predávajú neexistujúci tovar na falošných e-shopoch, posielajú podvodné e-maily či vytvárajú podvodné stránky známych spoločností s cieľom získať prístup k citlivým údajom ľudí a ich peniazom.

Polícia priblížila, že na inzertných portáloch často neznámi páchatelia kontaktujú poškodených a prejavia záujem o ponúkaný tovar. Zistia, či je inzerát aktuálny, a núkajú "jednoduché zaplatenie".

Ukradnuté logá známych spoločností

Podvodníci majú tvrdiť, že peniaze predajcovi pošlú na platobnú kartu a zašlú mu odkaz, po ktorého otvorení musí poškodený vyplniť dotazník s cieľom získania dohodnutej sumy. Dotazník si však pýta údaje o platobnej karte vrátane bezpečnostného kódu a SMS kódu, ktorý im príde z banky. Polícia varuje, že tieto údaje kupujúci nepotrebuje na zaplatenie za tovar. Naopak, platby z karty poškodeného sú tak ihneď zrealizované a ľudia prichádzajú o peniaze.

Hovorkyňa dodala, že podvodníci väčšinou kontaktujú osoby z rôznych telefónnych čísel, väčšinou nie sú registrované na Slovensku, a môže ísť aj o anonymný dobíjací predplatený systém bez uvedenia konkrétneho používateľa (Česká republika, Poľsko, Rusko), rovnako ako pri väčšine podvodných bankových účtov.

Nemusí to však platiť vždy, pretože podľa polície dokážu podvodníci číslo sfalšovať na slovenské. Polícia tiež upozorňuje na maily, pri ktorých sa podvodníci vydávajú za známu spoločnosť a dokážu jej logo a vizuál emailu napodobniť.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok