Nezaočkovaný leopard snežný kašľal a mal nádchu. Po pozitívnom teste musel do karantény

TA3 TASR
26.7.2021 06:00

Leopard snežný v zoologickej záhrade v americkom meste San Diego mal pozitívny test na koronavírus. V sobotu o tom informovala tlačová agentúra AP s tým, že šelma nebola zaočkovaná.

Nezaočkovaný leopard snežný kašľal a mal nádchu. Po pozitívnom teste musel do karantény
TASR/AP (ilu)

Ramila, deväťročného samca leoparda snežného, otestovali po tom, čo opatrovatelia vo štvrtok spozorovali, že má kašeľ a nádchu. Vzorku trusu leoparda otestovali zamestnanci zoo aj štátne laboratórium a v oboch prípadov sa potvrdila prítomnosť koronavírusu.  

U Ramila sa neprejavujú ďalšie príznaky, ale keďže má spoločnú ohradu so samicou leoparda snežného a s dvoma leopardmi škvrnitými amurskými, personál predpokladá, že koronavírusu boli vystavené aj ony. Dôsledkom je, že zvieratá dal do karantény a túto časť areálu pre návštevníkov uzavrel. Nie je jasné, ako sa Ramil koronavírusom nakazil.

Nakazili sa už aj gorily

V januári v sesterskom zariadení tejto zoo, v Safari parku v San Diegu v Kalifornii, ochorela na COVID-19 skupina ôsmich goríl - nakazila sa od opatrovateľa, ktorý mal koronavírus, ale neprejavovali sa uňho žiadne príznaky. Skupina goríl, ktorá odvtedy už vyzdravela, sa stala prvým známym prípadom, keď sa koronavírusom nakazili ľudoopy.

Zamestnanci nemajú povinnosť očkovať sa, ale nezaočkovaní pracovníci musia celý čas nosiť rúško, uviedla zoo.

Začiatkom tohto roka dostala zoo množstvo dávok experimentálnej vakcíny na ochranu zvierat pred covidom. Zoo informovala, že jej personál podal dávky tým druhom zvierat, ktoré sú covidom najviac ohrozené, vrátane niekoľkých primátov a mačkovitých šeliem. Ramil však nebol zaočkovaný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok