Štadión z kontajnerov? Obrovskú arénu v Katare po skončení šampionátu rozoberú

TA3
25.7.2021 07:00

Bude stáť na atraktívnom nábreží a čoskoro ho zaplní takmer 40-tisíc kričiacich fanúšikov. Ide o katarský štadión Ras Abu Aboud, ktorý bude v roku 2022 dejiskom Majstrovstiev sveta vo futbale. Zároveň je však prvý v histórii, ktorý po skončení šampionátu už nikdy neuvidíme na tom istom mieste.

Štadión z kontajnerov? Obrovskú arénu v Katare po skončení šampionátu rozoberú
qatar2022.qa

Štadión z kontajnerov

Štadión Ras Abu Aboud zostavený z 974 prepravných kontajnerov bude hostiť sedem zápasov majstrovstiev sveta až do štvrťfinále. Všetky kontajnery sú vyrobené z recyklovanej ocele a číslo 974 odkazuje na číselný kód Kataru. V čom je iný? Ako prvý v histórii bude totiž po skončení podujatia rozobraný, píše CNN.

Viaceré časti arény, vrátane sedadiel, kontajnerov a strechy demontujú a upravia tak, aby sa mohli využiť pri ďalších športových či spoločenských podujatiach. A to nielen v krajine, ale aj v zahraničí.

„40-tisíc miest na sedenie je možné kompletne rozobrať a použiť na výstavbu nového štadióna, alebo sa rozdelia na polovicu a vzniknú dve arény s 20-tisícovou kapacitou,“ konkretizoval Mohammed Al Atwan, projektový manažér  štadióna Ras Abu Aboud. „Všetky časti môžu byť darované krajinám, ktoré potrebujú športovú infraštruktúru. V tom spočíva krása tohto štadióna,“ dodal. 

Štadión v Katare www.qatar2022.qa

Chcú uhlíkovo neutrálny šampionát

Podľa júnovej správy FIFA sa na budúcoročných majstrovstvách vyprodukuje až 3,6 milióna ton oxidu uhličitého, čo je o 1,5 milióna ton viac, ako na turnaji v Rusku v roku 2018. Štát v Perzskom zálive je napriek tomu odhodlaný dosiahnuť „uhlíkovo neutrálny šampionát“ pred, počas i po podujatí.

Organizátori sľúbili udržateľné stavebné metódy a tvrdia, že zaobstarali „materiály, ktoré maximalizujú efektívne využívanie zdrojov a znižujú emisie, odpad a dopady na biodiverzitu“.

Al Atwan hovorí, že kontajnery použili ako stavebné bloky práve pre ich mobilnosť a prenosnosť. Sú určené na lodnú či leteckú prepravu, ale keď sa spoja do jednotného celku, vytvoria pevnú a odolnú štruktúru.

Vďaka tomu došlo k zníženiu odpadu vytváraného počas výstavby. Zároveň bolo potrebných oveľa menej materiálov, čo predstavovalo nízke stavebné náklady a skrátenie štandardnej doby realizácie.

Výstavba areálu o rozlohe 450-tisíc metrov štvorcových začala koncom roka 2017 a jeho dokončenie je zas plánované na koniec tohto roka.

A čo bude s územím po tom, čo štadión rozoberú? Definitívne plány sa ešte len finalizujú, no možností je viacero. Prostredie by mohlo slúžiť ako verejná zeleň alebo bude použité na výstavbu komerčných a rezidenčných projektov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok