Leteckú bombu z centra Bratislavy prevezú a zneškodnia inde, rozhodol krízový štáb

TA3 TASR
20.7.2021 12:36

Nájdenú leteckú bombu na stavenisku na Chalupkovej ulici v centre Bratislavy prevezú a zneškodnia na inom mieste. Potvrdili to z Operačného strediska Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru v Bratislave i členovia krízového štábu, ktorí o spôsobe odstránenia bomby rokovali.

Leteckú bombu z centra Bratislavy prevezú a zneškodnia inde, rozhodol krízový štáb
TASR/Jaroslav Novák

Pochádza z čias druhej svetovej vojny

Ide o leteckú bombu z čias druhej svetovej vojny, keď v júni 1944 americké bombardéry bombardovali v Bratislave rafinériu Apollo, zimný prístav i most cez Dunaj. "Analyzujeme, či je munícia schopná prevozu. Zasadá krízový štáb a rozhoduje, akým spôsobom bude odstránená," uviedol pyrotechnik Ján Fehér. K prevozu, respektíve odstráneniu bomby dôjde podľa neho zrejme až vo večerných hodinách, keď sa upokojí doprava v okolí bratislavských Nív.

Leteckú bombu našli v utorok ráno počas pyrotechnického prieskumu staveniska na križovatke ulíc Bottova – Chalupkova v centre Bratislavy, kde má vyrásť developerský projekt Metropolis. "Prieskum realizuje odborná firma, ktorá má na takýto prieskum potrebné povolenia, certifikácie a oprávnenia. Taktiež má vypracované presné postupy, čo robiť pri náleze munície. Hneď po náleze preto došlo k zaisteniu miesta a ohláseniu skutočnosti polícii," uviedli zo spoločnosti Mint Investments, ktorá developuje projekt Metropolis.

 Aktuálne sa v rámci projektu Metropolis realizujú prípravné práce a koordinácia výkopov. Výkopové práce majú podľa investora prebiehať do septembra, keď dosiahnu približnú hĺbku sedem metrov pod úrovňou terénu.

Prísny dozor

Pyrotechnik tvrdí, že v tomto území (v okolí niekdajšej rafinérie Apollo) bolo v roku 1944 zhodených niekoľko ton bômb. "Po  bombardovaní sa celý objekt zasypal. Nachádza sa tu pôvodná štruktúra terénu, ako to vyzeralo počas druhej svetovej vojny. Teraz sa to pri stavebných činnostiach odkrýva, preto je tu prísny pyrotechnický dozor," spresnil Fehér.

Pre nález bomby museli uzatvoriť viaceré ulice v okolí Chalupkovej, Bottovej a Mlynských nív. V centre Bratislavy sa preto tvoria rozsiahle kolóny. Obmedzili aj MHD a regionálnu autobusovú dopravu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok