Krajiny V4 pomôžu Litve s náporom migrantov z Bieloruska, uviedol maďarský minister

TA3 TASR
19.7.2021 20:32

Krajiny Vyšehradskej skupiny sa v pondelok dohodli na pomoci Litve pri zvládnutí náporu utečencov z Bieloruska. Povedal to maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó po rokovaniach s partnermi zo skupiny V4 v Komárome. Informuje o tom agentúra MTI.

Krajiny V4 pomôžu Litve s náporom migrantov z Bieloruska, uviedol maďarský minister
TASR/Ladislav Vallach (ilu)

Česko, Maďarsko, Poľsko a Slovensko špecifikujú podrobnosti v nasledujúcich dňoch a budú koordinovať rôzne formy pomoci pre Litvu vrátane ľudských zdrojov, technického vybavenia a budovania oplotenia pozdĺž hraníc, povedal šéf maďarskej diplomacie na tlačovej konferencii pred budovou komáromskej radnice. "Krajiny Vyšehradskej skupiny spoločne pomôžu svojim litovským priateľom brániť vonkajšie hranice Európskej únie," uviedol Szijjártó. Ako dodal, prioritou maďarského predsedníctva vo V4 je posilnenie rýchlej ekonomickej obnovy v celom regióne.

Keďže zvyšovanie daní nepomôže reštartu ekonomiky, Maďarsko je naďalej proti zavedeniu globálnej minimálnej dane, zdôraznil minister. Zároveň ocenil krajiny V4 za ich fiškálnu a finančnú disciplínu s tým, že "tí, ktorí nie sú schopní viesť disciplinovanú politiku, by nám nemali nastoľovať vyššie dane pochádzajúce z ich nesprávnej fiškálnej politiky". Zahraničný obchod Maďarska s troma partnermi z Vyšehradskej skupiny vlani dosiahol hodnotu 30 miliárd eur, cituje MTI.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok