Volkswagen zvažuje výrobu hybridných áut na Slovensku

ČTK
24.10.2012 10:13

Bratislavský závod nemeckej automobilky Volkswagen je v hre o investíciu do produkcie nového typu hybridných áut. V hlavnom meste by sa podľa Hospodárskych novín mohli vyrábať takzvané plug-in hybridy, ktoré kombinujú elektrický pohon s benzínovým alebo naftovým a ktorých batérie možno dobíjať pripojením do zásuvky.

Volkswagen zvažuje výrobu hybridných áut na Slovensku
SITA

"Ak sa skutočne definitívne rozhodneme, plug-in hybridy začneme v Bratislave vyrábať najneskôr v roku 2014," uviedol člen predstavenstva automobilky Michael Macht zodpovedný za výrobu. Hodnotu investície neuviedol, podľa novín by sa však mala pohybovať v desiatkach miliónov eur. Továreň by potom zrejme prijala nových pracovníkov.

"Výroba hybridov je komplexnejšia, doba výroby takéhoto automobilu je dlhšia. Ak bude o hybridy väčší záujem, bude si to vyžadovať viac práce," doplnil Macht. Viceprezident koncernu Rudolf Krebs uviedol, že v plug-in verzii by sa z výrobného portfólia bratislavskej divízie Volkswagenu mohli montovať športové úžitkové autá (SUV) Audi Q7, Porsche Cayenne a Volkswagen Touareg.

Automobilový priemysel, ktorý u nás zastupujú tri automobilky a ich dodávatelia, je hlavným ťahúňom exportne orientovanej ekonomiky. Slovenský závod Volkswagenu vyrobil v prvom polroku viac ako 209 400 áut, teda takmer toľko ako za celý minulý rok, kedy závod opustilo 210 441 vozidiel.

Okrem SUV Volkswagen na Slovensku vyrába tiež modely z novej rady New Small Family. Koncom minulého roka oznámil, že za päť rokov investuje na Slovensku 1,5 miliardy eur. Súčasťou investičného programu je napríklad výstavba novej karosárne za 600 miliónov eur.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok