Neočkovaní ľudia sú továrňou na rôzne mutácie vírusu

TA3/zk
7.7.2021 14:50

Ľudia, ktorí sa nedajú zaočkovať, sú ohrozením nielen pre svoje zdravie. Ak sa nakazia koronavírusom, sú podľa odborníkov na infekčné choroby rizikom aj pre všetkých ostatných.

Indonézia sa blíži ku katastrofe, delta variant sa rýchlo šíri
TASR/AP

Dôvodom je, že zdrojom nových variantov koronavírusu, je infikovaný človek. „Neočkovaní ľudia sú potenciálnymi továrňami na nové varianty,“ uviedol pre CNN doktor William Schaffner, profesor infekčných chorôb z Medicínskeho centra Vanderbiltovej univerzity.

Čím je viac neočkovaných ľudí, tým je väčšia šanca na množenie vírusu,“ hovorí s tým, že ak má vírus šancu, zmutuje. Pritom by mohol vzniknúť oveľa nebezpečnejší variant. Všetky vírusy mutujú a rovnako sa mení a vyvíja aj koronavírus.

Väčšina mutácií pre vírus nič neznamená a niektoré ho dokonca dokážu aj oslabiť. Občas sa však stane, že vírus získa niečo navyše – väčšiu prenosnosť, účinnejšiu replikáciu alebo schopnosť infikovať viac ľudí.

Varianty vznikajú na celom svete

Ak nakazená osoba prenesie vírus na niekoho iného, prejde naňho zmutovaná verzia. Ak je mutácia dosť silná, stane sa variantom. Na to sa však musí replikovať a práve túto možnosť jej dávajú nezaočkovaní ľudia.

Keď dôjde k mutácii vírusu, pretrváva tá, ktorá uľahčuje prenos v populácii,“ vysvetľuje Andrew Pekosz, mikrobiológ a imunológ. „Vždy, keď sa vírusy zmenia, získajú rozdielnu platformu, ktorá umožňuje viac mutácií. Teraz máme vírusy, ktoré sa šíria efektívnejšie,“ dodal. Vírusy, ktoré sa nešíria, nemôžu mutovať.

Varianty koronavírusu sa vyskytli po celom svete. Variant B.1.1.17 alebo alfa bol po prvý raz spozorovaný v Anglicku. Variant B.1.351 alebo beta sa prvýkrát objavil v Južnej Afrike. Delta variant, teda B.1.617.2, sa objavil v Indii. Aj USA mali niekoľko vlastných variantov, vrátane B.1.427 alebo variant epsilon, ktorý zaznamenali v Kalifornii, a tiež variant B.1.526 alebo eta, ktorý sa objavil v New Yorku.

Účinnosť vakcín sa môže kedykoľvek zmeniť

Jeden nový variant už obletel veľkú časť sveta. Minulé leto sa dostala verzia s mutáciou D614G z Európy do USA a potom do zvyšku sveta. Zmena spôsobila, že vírus bol úspešnejší – dokázal sa lepšie replikovať, a tak táto verzia vytlačila pôvodný kmeň pochádzajúci z Číny.

Väčšina nových variantov pridala zmeny práve k tejto mutácii. Variant alfa sa stal dominantným v USA na jar vďaka vyššej prenosnosti. Súčasný delta variant je ešte prenosnejší a zdá sa, že sa stane dominantným variantom v mnohých krajinách.

Súčasné vakcíny veľmi dobre chránia proti všetkým doteraz známym variantom. To by sa však mohlo kedykoľvek zmeniť. To je tiež dôvod, prečo lekári a všetci ostatní ľudia zo zdravotníctva chcú, aby bolo čo najviac ľudí zaočkovaných. „Čím viac dovolíme vírusu, aby sa šíril, tým väčšiu možnosť má na to, aby došlo k zmenám,“ uviedla Svetová zdravotnícka organizácia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok