Dalajláma oslávil 86. narodeniny. Mimoriadne mu zablahoželal aj indický premiér

TA3 TASR
6.7.2021 15:01

Tibetský duchovný vodca dalajláma oslávil v utorok 86. narodeniny. K životnému jubileu mu mimoriadne zablahoželal aj indický premiér Naréndra Módí "bez ohľadu na akýkoľvek možný nesúhlas Číny".

Dalajláma oslávil 86. narodeniny. Mimoriadne mu zablahoželal aj indický premiér
TASR/AP

Želá mu dlhý a zdravý život

Indický premiér v utorok informoval prostredníctvom sociálnej siete Twitter, že s dalajlámom telefonoval. "Hovoril som s Jeho Svätosťou 14. dalajlámom pri príležitosti jeho 86. narodenín. Želáme mu dlhý a zdravý život," napísal.

Čína považuje dalajlámu, ktorý žije v exile v severnej Indii viac ako šesť desaťročí, za nebezpečného "separatistu". Indickí predstavitelia s ním preto v minulosti oficiálne komunikovali len zriedka. Po kroku premiéra mu ale viacerí indickí predstavitelia zablahoželali k narodeninám a vyhlásili, že jeho "hodnoty, učenie a spôsob života sú inšpiráciou pre ľudstvo".

Obviňovanie zo strany Pekingu

Prezident tibetskej exilovej vlády Penpa Tsering podľa agentúry DPA vyzval Čínu, aby uznala dalajlámu ako kľúčovú postavu pre vyriešenie čínsko-tibetského konfliktu. Dalajláma žije v exile v Indii od roku 1959. Peking ho obviňoval, že sa snažil o odtrhnutie Tibetu od Číny. Tibetský duchovný líder však tvrdil, že len chcel pre Tibet väčšiu autonómiu.

Vzťahy medzi Indiou a Čínou, ktoré sú jadrovými veľmocami, sa zhoršili minulý rok v júni, keď v spornom pohraničnom regióne Ladákh prišlo ku konfrontácii ich armád – stalo sa tak po prvý raz za uplynulých 45 rokov. Pri incidente vtedy zahynulo 20 indických vojakov. Spory medzi Pekingom a Naí Dillí spôsobuje spoločná, 3500 kilometrov dlhá hranica, ktorá však nikdy nebola poriadne vymedzená. V roku 1962 vypukla medzi Čínou a Indiou pohraničná vojna, v ktorej zvíťazila Čína.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok