Z očkovania je náboženstvo, myslí si Mesík. Namiesto vakcín zdôrazňuje sezónne vplyvy

TA3
22.6.2021 06:00

Stúpajúce čísla pozitívne testovaných na delta variant koronavírusu prinášajú množstvo reakcií politikov. Niektorí očkovanie odmietajú, niektorí tvrdia, že bez masovejšieho očkovania treba očakávať nový lockdown. Aká je súvislosť medzi mierou zaočkovanosti a počtom nakazených? O tom sme sa rozprávali s lekárom a analytikom Jurajom Mesíkom.

V Česku sa od júla môžu na očkovanie hlásiť deti od 12 rokov
TASR/AFP - Michal Cizek

Politický a komerčný projekt

Z pandémie a špecificky z očkovania sa stal podľa Mesíka náboženský fenomén, ktorý má svojich veriacich, ktorí sú za očkovanie "za každú cenu", a má aj ľudí, ktorí očkovaniu z rôznych dôvodov kladú odpor. "Okrem toho, že tu máme ideologizáciu očkovania, tak pochopiteľne je očkovanie politický a komerčný projekt," upozorňuje Mesík.

"Minulý rok vrazili svetové vlády miliardy a miliardy dolárov a eur do vývoja vakcín, oni teraz nemôžu povedať verejnosti, že to boli zbytočne vyhodené peniaze, vakcíny vyhodíme," myslí si Mesík. "Pochopiteľne, že pre tie firmy, ktoré vakcíny vyrábajú, je to dar z neba, sú to kšefty za desiatky miliárd eur," vyjadril sa.

Podľa Mesíka neexistuje presvedčivý dôkaz, že vysoká miera vakcinácie znamená vysokú ochranu verejnosti pred ochorením či umieraním. 

Faktor sezónnosti

"Mongolsko je najzaočkovanejšia krajina v Ázii, má zaočkovaných momentálne okolo 60 % populácie, susedný Kazachstan má 14 % " hovorí Mesík. V Mongolsku podľa neho zomiera za posledné dva týždne na covid 36 ľudí na milión obyvateľov a v Kazachstane dvaja. "Čiže v Kazachstane máme štyrikrát menej zaočkovaných a zomiera tam osemnásťkrát menej ľudí," tvrdí Mesík. 

Mesík zdôraznil faktor sezónnosti a úrovne vitamínu D. Zlepšenie pandemického stavu na severnej pologuli podľa neho súvisí s väčším podielom slnečného žiarenia. "Výsledok je, že vo všetkých krajinách severnej pologule išla úmrtnosť aj chorobnosť na covid dole," hovorí Mesík. 

Intenzita ochrany

"Kľudne je možné, že výsledok poklesu umierania na severnej pologuli je jednoducho výsledkom nástupu jari," vyjadril sa Mesík s tým, že vôbec nemusí ísť o vplyv očkovania. V krajinách južnej pologule, kde sa začína zima, je slnko nízko a "tam sa teraz vo veľkom zomiera", tvrdí Mesík.

 Podľa Mesíka kolísanie v číslach zaočkovanosti a úmrtnosti neznamená, že vakcíny nefungujú či zvyšujú úmrtnosť, ale čísla prinajmenšom spochybňujú ideu, že keď sa zaočkujeme, budeme chránení. "Myslím si, že vakcíny nejaký ochranný účinok majú, my len nevieme, aký silný je ten ochranný účinok," vyjadril sa Mesík. 

Celú reláciu Tak takto?! si môžete pozrieť tu:

Zlepšenie pandemického stavu na severnej pologuli podľa Mesíka súvisí s väčším podielom slnečného žiarenia.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok