Odvolávanie Mikulca pokračuje. Do parlamentu prišla Milanová, Blaha si neodpustil uštipačný komentár

TA3
16.6.2021 09:12

V národnej rade pokračuje mimoriadna schôdza, na ktorej chce opozícia odvolať z funkcie ministra vnútra. Predošlý deň v pléne v búrlivej atmosfére vystúpili členovia vlády aj opoziční poslanci. Koalícia za Romanom Mikulcom stojí.

V parlamente pokračuje diskusia o návrhu na odvolanie Romana Mikulca (OĽANO) z postu ministra vnútra. Samotný minister ani ostatní členovia vlády však na mimoriadnom rokovaní neboli, čo samozrejme skritizovala opozícia. Hoci koalícia vysvetľovala, že museli ísť na rokovanie vlády, nakoniec do parlamentu prišla ministerka kultúry Natália Milanová  (OĽANO). 

Po príchode ministerky Milanovej spustil Ľuboš Blaha (Smer-SD) kritiku aj na jej osobu. Namietal, že na rokovaní diskutujú o závažných veciach, správe Slovenskej informačnej služby a situácii v bezpečnostných zložkách. "A oni sem pošlú pani cez kultúru," vyhlásil. Milanová je podľa neho zbytočná na vláde, ale aj v parlamente. Za rovnako zbytočného považuje aj Mikulca. Označil ho za "vrátnika na ministerstve vnútra", ktorý nič nevie a "blúdi tu ako bludný Holanďan".

"Prejav plný urážok, ponižovania, pýchy, nadutosti, výsmechu z iných ľudí," reagoval Marek Šefčík (OĽANO). Podobne to vidí Peter Vons (OĽANO). Hovorí, že Blaha za pár minút stihol v pléne uraziť viacero ľudí. Ministerky Milanovej sa zastal len nezaradený poslanec Eduard Kočiš. Pochválil ju za financie na záchranu Spišského hradu.

V závere Blahovho vystúpenia už v pléne nesedela ani Milanová. Vláda tak opäť nemala na rokovaní zastúpenie ani jedného jej člena. Martin Beluský (ĽSNS) znova predložil návrh na prerušenie schôdze, kým nepríde aspoň Mikulec. Šéf parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) zopakoval, že podľa rokovacieho poriadku členovia vlády nemajú takú povinnosť. 

Parlament je nadriadený vláde

Erik Tomáš (nezaradený) ešte pred príchodom Milanovej navrhol, aby schôdzu prerušili dovtedy, kým nepríde niekto z členov vlády. Podľa neho neprítomnosť ministrov bola prejavom neslušnosti voči parlamentu. "Pripomínam, že parlament je nadriadený vláde," podotkol.

Parlament hlasoval aj o návrhu Erika Tomáša, aj o návrhu Martina Beluského. V oboch prípadoch však nebol uznášaniaschopný. V rokovacej sále totiž od rána nemali veľké zastúpenie ani poslanci, striedali sa tam zhruba dvadsiati z koalície aj opozície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok