Kuciakovi rodičia: Nepriame dôkazy ukazujú na Mariana Kočnera ako na objednávateľa

TA3 TASR
15.6.2021 13:44

Nepriame dôkazy dokazujú, že objednávateľom vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej bol Marian Kočner. Vyplýva to z vyjadrení rodičov novinára k rozsudku Špecializovaného trestného súdu, ktorý v septembri 2020 v tejto kauze oslobodil spod obžaloby Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú.

Marian Kočner súd 1140px (TASR/Jakub Kotian)
TASR/Jakub Kotian

Andruskó omyl nepripustil

Rodičia Kuciaka prostredníctvom svojho niekdajšieho splnomocnenca tvrdia, že výpoveď Zoltána Andruskóa, ktorý v kauze vraždy novinára uzavrel dohodu a dostal 15-ročný trest odňatia slobody, je verifikovaná polohou jeho mobilného telefónu. Uviedli to vo vyjadrení k rozsudku ŠTS.

"Ani raz počas trestného konania nepripustil, že by sa mýlil v otázke mena objednávateľa a sprostredkovateľa úkladnej vraždy," sprostredkoval ich slová v utorok predseda senátu Najvyššieho súdu SR Peter Paluda. Nesúhlasia ani s tvrdením ŠTS, že úmyslom svedka Petra Tótha je usvedčovať Mariana Kočnera ako objednávateľa vraždy. Tvrdia, že výpoveď spolupracujúceho svedka nemá menšiu hodnotu ako iné dôkazy a nemôže byť a priori vylúčená.

Druhým reťazcom nepriamych dôkazov, ktorý podľa nich vedie k objednávateľovi vraždy novinára so snúbenicou, sú informácie zo sledovania novinárov. "Mariana Kočnera priamo spája s vykonávateľmi. Hoci poprel sledovanie novinárov, sledovanie Jána Kuciaka ho spája s jeho vraždou," opísal Paluda postoj rodičov Kuciaka. Poškodení sú presvedčení, že Kuciak svojou činnosťou ohrozoval beztrestnosť Mariana Kočnera a jeho životný štýl.

Podľa Zsuzsovej klame


Obžalovaná Alena Zsuzsová k odvolaniu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry uviedla, že Andruskó klame. Dôkazom má byť, že krivo obvinil Mariana Kočnera a Alenu Zsuzsovú aj z vraždy inej novinárky. "Hodil to na ňu a na obžalovaného Mariana Kočnera len preto, aby sa vyhol doživotiu," sprostredkoval jej slová predseda senátu NS SR. Alena Zsuzsová tiež tvrdí, že Andruskó mal motív objednať si vraždu Kuciaka.

Právny zástupca Aleny Zsuzsovej Štefan Neszméry považuje znalecký posudok Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave, ktorý analyzuje komunikáciu medzi Marianom Kočnerom a Alenou Zsuzsovou cez aplikáciu Threema, za účelový.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok