Potvrdili špekulácie. Za smrťou muža na Liptove je medveď

TA3
15.6.2021 12:28

Pitva 57-ročného muža, ktorého telo našli v pondelok v doline Banskô v Liptovskej Lúžnej, preukázala, že zahynul po útoku medveďa. TASR o tom informovala žilinská krajská policajná hovorkyňa Gabriela Kremeňová. V novodobej histórii Slovenska ide o prvý smrteľný stret medveďa s človekom.

Starosta Liptovskej Lúžnej Albín Husarčík priblížil, že k udalosti došlo, keď bol nebohý muž v doline na prechádzke. Zdôraznil, že ide o lokalitu v extraviláne, kam ľudia zvyknú chodievať. V centre dediny podľa neho problém s výskytom medveďov nikdy nemali, chodievajú však na salaš. "V prírode sa veľa ľudí stretáva s medveďom, vidia ho, ale prípad napadnutia človeka tu v našej obci ešte nebol," podotkol.

Podľa Kremeňovej prijali policajti oznámenie o nezvestnosti 57-ročného muža z okresu Ružomberok v pondelok ráno. Vypátrali ho v katastri obce Liptovská Lúžna v okrese Ružomberok bez známok života. Ako dodala vedúca odboru komunikácie Lesov SR Marína Debnárová, prizvaný súdny lekár konštatoval, že k smrti nedošlo prirodzeným spôsobom. Muž mal podľa Debnárovej na hlave, krku a boku poranenia, ktoré boli spôsobené pohryzením, v mieste nálezu sa našli čerstvé stopy medveďa. Zároveň dodala, že ak to pitva preukáže, pôjde o prvý známy stret medveďa s človekom, ktorý sa skončil smrťou človeka.

"Predbežnou správou z pitvy nebohého bolo zistené, že zomrel na následky poranení, ktoré zodpovedali zraneniam spôsobeným útokom medveďa," uviedla v utorok Kremeňová pre TASR.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok