Očkovania detí sa netreba báť, zhodli sa odborníci v TA3. Prečo je to potrebné?

TA3
11.6.2021 21:27

Na Slovensku sa už môžu očkovať aj deti od 12 rokov. Príde rad aj na tých mladších? Čo odporúčajú lekári a ako k tomu pristupujú rodičia? O tom sme sa v relácii Pozrime sa na to rozprávali s pediatričkou Elenou Prokopovou, epidemiologičkou Alexandrou Bražinovou, infektológom Petrom Sabakom a pedagogičkou Svetlanou Waradzinovou.

pozrime_7.jpg
TA3

Aj deti môžu trpieť dlhodobým Covidom

Je potrebné proti koronavírusu zaočkovať aj menšie deti? Prokopová v štúdiu TA3 uviedla, že v pediatrii sú zvyknutí očkovať a deti to zvládajú bez väčších problémov. "Deti majú rôzne povinné očkovania do 13 rokov, aj pri očkovaní proti koronavírusu majú rovnaké vedľajšie účinky ako dospelí. Najčastejšie je to teplota, slabosť alebo bolesť v mieste vpichu," uviedla s tým, že to prináša viaceré výhody a deti sa očkujú aj v zahraničí. Ochránime ich tak pred samotným ochorením ale aj pred dlhodobými následkami Covidu.

"Väčšina detí má bezpríznakový priebeh, avšak máme aj také, ktoré mali závažnejší priebeh alebo dokonca zomreli. S odstupom času vidíme aj to, že mnohé deti, ktoré mali ľahký priebeh, trpia následne dlhodobým Covidom," dodala. Pri očkovaní detí zároveň rodičom odporúča, aby to prekonzultovali s pediatrom.

Podľa Bražinovej sa vakcín netreba báť. Ich vývin bol rýchly aj vďaka tomu, že sa výrazne skrátila najmä byrokratická časť potrebná pre registráciu vakcín. "Čím viac bude infikovaných detí, tým viac bude aj závažnejších prípadov. Veľká talianska štúdia preukázala, že až polovica detí, ktoré prekonali Covid, má pretrvávajúce príznaky ako únava, bolesť kĺbov a svalov," uviedla. Očkovanie detí je podľa nej dôležité aj z toho dôvodu, že školy treba udržať čo najdlhšie otvorené. "Ak nebude zaočkovaných dosť detí, na jeseň sa môžu vyskytnúť nové ohniská," dodala.

"Nesmieme nič zatajiť, pri očkovacej kampani je dôležitá absolútna otvorenosť," uviedol Sabaka aj o medializovaných vedľajších účinkoch vakcín.

Riziká verzus benefity

S Bražinovou súhlasil aj Sabaka, podľa neho boli vakcíny vyvinuté za rekordný čas aj z toho dôvodu, že sa nadviazalo na vývoj vakcín proti SARS. Pri obavách nad dlhodobými účinkami po vakcíne uviedol, že nie sú opodstatnené, keďže pri žiadnych iných vakcínach takéto účinky preukázané doteraz neboli. "Vieme, že deti sa určite nakaziť môžu, nakaziť môžu aj dospelých. U detí býva priebeh miernejší, no sú aj vážnejšie prípady. Najlepšie je tomu celkom zabrániť," povedal.

Svetlana Waradzinová v relácii uviedla, že má 4-ročné dieťa a názory rodičov sú podľa jej skúseností tak 50 na 50. Mnohí ale veria svojmu pediatrovi a preferovali by očkovanie detí u neho a nie vo vakcinačných centrách. "Moje dieťa má za sebou povinné očkovania a nezaznamenala som nejaké vedľajšie účinky, myslím si, že ani pri tejto vakcíne sa nemáme čoho báť," uviedla s tým, že pozitíva podľa nej prevažujú nad rizikami.

Celú reláciu si môžete pozrieť tu:

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok