Najväčšia zbierka baktérií na Slovensku: Trnavský unikát je zamrazený a strážený

TA3/bd
9.6.2021 18:00

Baktérie, respektíve vzorky baktérií, pochádzajúce z lôžkových zdravotníckych zariadení z celého Slovenska, sú zhromaždené v špeciálnom laboratóriu v Trnave. Je to unikátna zbierka, z ktorej môžeme čerpať veľa poznatkov k zlepšeniu prevencii nemocničných infekcií.

Najväčšia zbierka baktérií na Slovensku: Trnavský unikát je zamrazený a strážený
Archív

„Každý rok nám priebežne laboratóriá posielajú baktérie, ktoré sa zachytia pri monitorovaní prostredia nemocníc v rámci štátneho zdravotného dozoru. Zajímajú nás najmä tie, ktoré najčastejšie spôsobujú nozokomiálne infekcie. Priebežne ich testujeme a vyberáme najmä také, ktoré odolávajú viacerým antibiotikám. Ide najmä o baktérie s klinicky a epidemiologicky významnými mechanizmami rezistencie, ktoré nám slúžia na ďalšie výskumné účely,“ hovorí šéfka Centra mikrobiológie a prevencie infekcií Fakulty zdravotníctva a sociálnej práce Trnavskej univerzity RNDr. Jaroslava Brňová.

 


Z celkového počtu vyšetrených baktérií, bola takmer jedna tretina rezistentná na viac ako tri skupiny antibiotík!

RNDr. Jaroslava Brňová Archív

Pracovisko je lokalizované v samostatnom Pavilóne klinických a laboratórnych disciplín v areáli trnavskej fakultnej nemocnice. „Zbierka je uchovaná v hlbokom mraziacom boxe v zásobných kultúrach v špeciálnom médiu. Je to bežný proces uchovania baktérií, vďaka čomu je možné so vzorkami naďalej pracovať aj o niekoľko rokov, skúmať ich, porovnávať a tak ich čo najviac eliminovať z nemocníc, aby sa nedostávali do kontaktu s pacientmi. To je pre nás veľmi podstatné,“ pokračuje doktorka Brňová, ktorá sa spolu so svojím tímom zbierke venuje už šesť rokov.

bakterie Archív

Do roku 2015 neboli na Slovensku žiadne dáta k tomu, či a ako často sa vyskytujú multirezistentné baktérie v prostredí našich nemocníc. „Začali sme spolupracovať s Laboratóriami mikrobiológie životného prostredia na Regionálnych úradoch verejného zdravotníctva pod gesciou Národného referenčného centra pre mikrobiológiu životného prostredia. Projekt podporil hlavný hygienik SR. Následne s grantovou podporou ministerstva školstva sme mohli doposiaľ analyzovať takmer 3 000 kmeňov. Naše výskumné centrum z nich vybralo tie najzaujímavejšie a vytvorilo definovanú zbierku druhov. Obsahuje najmä multirezistentné baktérie, ktoré následne využívame v ďalšom výskume,“ vysvetľuje J. Brňová. 

Rezistentné baktérie voči dezinfekcii

Pripomína, že z celkového počtu vyšetrených baktérií, bola takmer jedna tretina rezistentná na viac ako tri skupiny antibiotík. „Mnohé sú aj také, kde ostáva citlivá už len jedna skupina. Máme aj izoláty napríklad klebsielly a pseudomonády, ktoré boli rezistentné na všetky dostupné antibiotiká. Prednedávnom sa nám podarilo u spomínanej pseudomonády detegovať gény pre rezistenciu na často používané dezinfekčné látky,“ konštatuje realitu odborníčka, v ktorej tíme sú profesionáli, ale aj mladí študenti, ktorí ako dúfa, budú možno raz pokračovať v jej šľapajách.

Vzorky sa skúmajú, porovnávajú, aby sa čo najviac eliminovala ich prítomnosť v nemocniciach a nedostávali sa do kontaktu s pacientmi.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok