SaS vyzýva Heráka, aby na mieste poslanca skončil, pridáva sa aj Za ľudí

TA3 TASR
9.6.2021 11:30

Strana SaS vyzýva poslanca národnej rady Jána Heráka, aby sa vzdal poslaneckého mandátu. Podľa strany by to bol správny signál "v súvislosti s ďalším prípadom podozrenia zo sexuálneho zneužitia".

Obete podľa SaS nemôžu byť bez podpory

"Prípad obvinenia poslanca Heráka zo zneužitia mladistvej upriamuje pozornosť spoločnosti aj na stále nedokonalý systém koordinovanej pomoci ženám a iným obetiam domáceho násilia a tiež systém prevencie. Je skutočne nešťastné, keď na jednej strane máme prezumpciu neviny a na druhej strane obeť, ktorej výpoveď sa spochybňuje," vyhlásila predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová.

Obete podľa SaS nemôžu ostať nikdy bez podpory. Zemanová tvrdí, že prioritou vlády by sa malo okrem boja proti korupcii stať zabezpečenie rýchlej a efektívnej pomoci všetkým, ktorí sú vystavení násiliu alebo hrozbe násilia. "A to vzhľadom na špecifické potreby, ktoré z ich situácie vyplývajú," dodala.

Obnovili starší prípad

SaS sa pri Herákovi odvoláva na medializované informácie o tom, že polícia obnovila starý prípad z roku 2018, keď mal čeliť trestnému stíhaniu zo sexuálneho zneužitia 16-ročného dievčaťa.

Výhrady má aj ďalšia koaličná strana. "Strana Za ľudí pevne verí v to, že je povinnosťou štátu a odzrkadlením jeho kvality obhajovať a chrániť predovšetkým práva najslabších a obetí. Keďže dnes bola médiami zverejnená informácia, že polícia prešetruje ďalší prípad podozrenia zo sexuálneho zneužitia a keďže sa podozrenie z tohto činu týka mladistvej osoby, túto situáciu vnímame mimoriadne citlivo. Strana Za ľudí preto vyzýva poslanca Heráka, aby sa vzdal poslaneckého mandátu," uviedlo tlačové oddelenie strany Za ľudí.

Heráka obvinili zo zneužívania maloletej osoby. Poslanec reagoval, že verí v dokázanie svojej neviny. Deklaroval pripravenosť poskytnúť maximálnu súčinnosť orgánom činným v trestnom konaní a dôveru voči nim. Koncom mája si pozastavil členstvo v klube OĽANO do času, kým sa obvinenie nevyšetrí. V parlamente momentálne figuruje ako nezaradený poslanec.

Herák organizuje tábory pre deti, často ide podľa neho o deti z detských domov, z neúplných rodín či z vylúčených komunít. "Chápem, že niekedy majú deti potrebu si vymýšľať či zaujať," reagoval v súvislosti s obvinením. Odmieta, že by sa stali veci, z ktorých bol obvinený.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok