Dobré až výborné správy: V očkovaní zrýchľujeme, oznámili analytici

TA3
7.6.2021 11:00

Začiatkom júna máme z celkového počtu obyvateľov už 33 % zaočkovaných, uvádzajú analytici z projektu Dáta bez pátosu na svojej facebookovej stránke. Zároveň upozorňujú na scestné čísla, s ktorými narábajú niektorí politici. Dáta o počtoch zaočkovaných označujú za "dobré až výborné správy".

Nové prípady
TASR/Pavel Neubauer

Nad 16 rokov 40 %

Analytici informujú, že na Slovensku bolo očkovanie sprístupnené celkovému počtu 4 540 000 obyvateľov. "A z nich je 40 % zaočkovaných aspoň I. dávkou." Začiatkom júna je teda z obyvateľov nad 16 rokov zaočkovaných 40 %. 

Priaznivo vyzerá aj tempo očkovania na Slovensku. Navýšenie o 10 % dávok sme dosiahli za posledných 17 dní. "Predtým sme o 10 % poskočili za 24 dní a ešte predtým za 32 dní. Tempo sa zrýchľuje a mení sa len MIX prvých a druhých dávok," píšu analytici.

Ako je to v čakárni?

Za posledných sedem dní bolo podľa analytikov podaných asi 110-tisíc prvých dávok vakcíny. "Za predchádzajúci týždeň to bolo 160-tisíc. Tempo I. dávok opadlo z 23-tísic na 16-tisíc denne v súlade s našimi očakávaniami. Je to presne tak, ako si vyžaduje zmena MIXu s dôrazom na II. dávky," konštatujú analytici na svojom Facebooku.

V čakárni bolo pred týždňom rovných 81-tisíc ľudí, ako píšu analytici, "v sobotu 5. júna to bolo 72-tisíc. Zaočkovali sme 110-tisíc ľudí a čakáreň klesla o 10-tisíc." 

"Nedivili by sme sa, ak by čakáreň oscilovala niekde okolo 50-75 tisíc ľudí, prípadne dokonca stúpla. Sme možno jediní, kto si to myslí, ale nám to tak ukazujem analýza dát a čísiel," uvádzajú Dáta bez pátosu na svojom Facebooku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok