V čakárni na Sputnik sú prví záujemcovia. Využijeme všetky dávky?

TA3
2.6.2021 10:07

Čakáreň na očkovanie Sputnikom sa podarilo spustiť prvého júna, minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský očakáva, že vakcínu dostane okolo 80 000 ľudí. Aktuálne čísla záujemcov sú však v porovnaní so záujmom o inú vakcínu oveľa nižšie.

Sputnik V priviezli na Slovensko vládnym špeciálom
TASR/Milan Kapusta

Podľa údajov v štatistikách portálu Veda pomáha čaká na neregistrovanú vakcínu Sputnik V zatiaľ 1636 ľudí. Na termín pre mRNA vakcínu (Pfizer alebo Moderna) čaká až 96-tisíc ľudí.

Počet ľudí v čakárni na Sputnik V. vedapomaha.sk

Slovensko si pôvodne objednalo dva milióny vakcíny Sputnik V. Nákup vyvolal koaličnú krízu a rekonštrukciu vlády. Napokon máme na skladoch k dispozícii 200-tisíc dávok. Minieme ich všetky? Minister Lengvarský odhaduje, že zaočkovať by sa mohlo okolo 80 000 ľudí, údaje z čakárne tomu ale zatiaľ nenasvedčujú.

Prvá osoba by mala byť zaočkovaná 7. júna. Očkovanie bude určené pre osoby vo veku od 18 do 60 rokov. Logistika vakcíny je však komplikovaná, keďže po rozmrazení vydrží dve hodiny. Očkovať by sa malo dať v Lučenci, Bratislave, Michalovciach, Nových Zámkoch, Humennom, Bojniciach, Piešťanoch či Žiline.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok