V baráži prehrala slovenská "dvadsaťjednotka" s holandskými rovesníkmi

SITA, TA3
11.10.2012 22:00

SR "21" - Holandsko "21" 0:2 (0:0).

Futbalisti slovenskej reprezentácie do 21 rokov prehrali 0:2 (0:0) s holandskými rovesníkmi vo štvrtkovom prvom zápase baráže o postup na majstrovstvá Európy 2013 tejto vekovej kategórie. Za "oranjes" dal oba góly stredopoliar Vitesse Arnhem Marco van Ginkel. Zverenci Ivana Galáda boli v Senci vyrovnaným súperom favorizovaných Holanďanov, ale doplatili na nepremieňanie šancí. Odvetný duel je na programe v pondelok 15. októbra od 19.00 h v Rotterdame. 

Góly: 55. a 81. Van Ginkel, ŽK: 62. Gyömbér, 65. Lásik, 71. Štetina - 69. Nuytinck, 77. Van Ginkel, rozhodoval: Gautier (Fr.), 3260 divákov


Zostavy:

SR "21": Šulla - Štetina, Gyömbér, Kolčák, Čonka - Lásik, J. Greguš - Pauschek (57. Holúbek), F. Kiss (76. Oršula), Mak - M. Mikovič (87. Vojtuš)

Holandsko "21": Zoet - Leerdam, Bruma, Nuytinck (85. Dijks), Blind - Van Ginkel, Clasie - Wijnaldum, Maher, Wildschut (74. Cabral) - L. de Jong 

Slováci mali vynikajúcu šancu hneď po úvodnej rozohrávke, v 5. sekunde však Pauschek neuspel zoči-voči hosťujúcemu gólmanovi. Aj ďalšiu gólovú príležitosť mali nebojácne hrajúci domáci, v 11. min našiel Mikovič centrom kapitána Kissa, ale jeho hlavička smerovala len do stredu bránky. "Oranjes" si vypracovali prvú vážnejšiu príležitosť o päť minút neskôr. Strela De Jonga spoza šestnástky len tesne minula ľavú žrď. Nádheru priniesla akcia v 18. min, Mikovič si fantasticky spracoval ťažký výkop Šullu, okamžite vysunul Maka, ale legionár z nemeckého Norimbergu v samostatnom nájazde zvolil kľučku na brankára, loptu si "hodil" ďaleko a jeho následnému zakončeniu chýbala razancia. Holandská obrana nestála na pevných nohách. Nevyužil to však Mak, svoj rýchly prienik zakončil nepresnou strelou vysoko nad. Slováci ešte v závere prvého polčasu zatlačili súpera pred vlastné pokutové územie, no ich snaha nepriniesla vytúžený gól.

Úvod druhého dejstva priniesol veľa osobných súbojov, až v 53. min nebezpečne vystrelil Wijnaldum. Chvíľkovú nekoncentrovanosť Slovákov zo začiatku druhej štyridsaťpäťminútovky potrestal vedúcim gólom v 55. min Van Ginkel, ktorý umiestnenou strelou prekonal Šullu - 0:1. Holanďanom dodal vedúci presný zásah sebavedomie a pokoj na kopačky, dôsledkom čoho bola aj akcia, na konci ktorej bol De Jong. Jeho šikovnému zakončeniu chýbali len centimetre. Slováci sa však nadýchli k veľkému tlaku. V 66. min rýchly protiútok s pätičkou striedajúceho Holúbka zakončil tvrdou strelou Mikovič a hosťujúci brankár len s námahou vyrazil na roh. Po jeho rozohratí sa dostal k lopte na polovici ihriska Kolčák a prudkou strelou takmer nachytal Zoeta na hruškách. Holanďania však odolali a udreli v 81. min, keď Van Ginkel pridal svoj druhý gól v zápase. 

Hlasy:

Ivan Galád (tréner SR "21"): "V prvom polčase sme si utvorili dve veľmi dobré šance, ktoré sme mali premeniť. Súper ukázal, že my sa učíme a oni sú topmužstvo. V druhom polčase sme chceli vystupňovať náš výkon, ale to sa nám nepodarilo a ten náš plán sa narušil súperovou vynikajúcou akciou, ktorú premenil Van Ginkel."

Róbert Mak (stredopoliar SR "21"): "Som poriadne sklamaný. Za výkon v prvom polčase sme si nezaslúžili prehrať 0:2. Hneď v 1. minúte sme tam mali velikánsku šancu, keď išiel Pauschek sám na brankára. Neviem, v ktorej minúte som tam mal ja ďalší samostatný nájazd na gólmana. Taký občas býva futbal. Odohrali sme veľmi dobrý prvý polčas, ale nedali sme góly. Holanďania boli lepší v druhom polčase, mali dve šance a dali z nich dva góly. Ukázali svoju vyspelosť. Ešte nie je nič stratené, u nich to bude veľmi ťažké, ale určite ešte zabojujeme o postup."

Martin Mikovič (útočník SR "21"): "V priebehu zápasu sme si vypracovali niekoľko šnací, škoda, že sme ich nevyužili. Naše príležitosti sme riešili príliš 'zbrkle'. Holanďania nám ukázali, ako sa hrá vyspelý futbal. Máme sa od nich čo učiť. V odvete nemôžeme otvoriť hru, musíme vychádzať zo zabezpečenej obrany. Dúfam, že nám vyjde nejaký protiútok a ešte zamiešame karty."

Richard Lásik (stredopoliar SR "21"): "Podľa môjho názoru sme hrali veľmi dobre. Keby sme využili jednu z dvoch veľkých šancí v prvom polčase, zápas by sa vyvíjal úplne ináč. Stále však máme nádej na postup. Bude to však nesmierne náročné, keďže musíme dať v odvete minimálne dva góly."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok