Mučiaci nástroj? Drakulov zámok láka turistov na vakcínu

TA3
12.5.2021 06:00

Žiadne tesáky, ale ihly. Na Drakulovom zámku v Transylvánii ponúkajú turistom nevšedný zážitok. Zdravotníci v plášťoch podajú každému, kto má záujem a navštívi zámok Bran zo 14. storočia, vakcínu od spoločnosti Pfizer.

Mučiaci nástroj? Drakulov zámok láka turistov na vakcínu
TASR/AP (ilu)

Ako uvádza BBC, aj takýmto spôsobom chce vláda prispieť k tomu, aby sa zaočkovalo viac Rumunov. Verí, že k tomu môže dopomôcť práve upírsky brloh z ikonického románu Brama Stokera Drakula. Rumunsko zaznamenalo od začiatku pandémie vyše milión prípadov infekcie a takmer 29 000 úmrtí.

Tamojšia vláda chce do septembra zaočkovať 10 miliónov ľudí, no takmer polovica Rumunov nie je ochotná nechať si vpichnúť vakcínu. Podľa prieskumu Globsecu je Rumunsko krajinou, kde je ochota dať sa zaočkovať jedna z najnižších.

Dúfajú, že práve takáto jedinečná iniciatíva pomôže k vyššiemu počtu zaočkovaných. Nechať si na hrade vpichnúť vakcínu môže každý, kto príde počas víkendov v máji. Taktiež dostane voľný vstup na výstavu 52 stredovekých mučiacich nástrojov.

"Myšlienkou bolo ukázať, ako pred 500 - 600 rokmi napichávali ľudí v Európe," povedal marketingový riaditeľ zámku, Alexandru Priscu pre agentúru Reuters. Keďže počty turistov počas pandémie klesli, dúfajú, že služba priláka na hrad v rumunských Karpatoch viac ľudí.

romania-draculas-1m3vg_c0a80501-822d-ce9b.jpg

Hrad Bran, ktorý sa týči z lesov v podhorí Karpát a nachádza sa 170 kilometrov severne od Bukurešti, je spájaný so Stokerovým upírom grófom Drakulom. Predpokladá sa, že ho obýval aj neslávne známy princ Vlad Tepeš "Napichovač", na ktorom je založený aj Drakulov príbeh.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok