Lengvarský o Sputniku: Prvé výsledky z Maďarska sú známe

TA3
7.5.2021 09:59

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský v piatok spolu s hlavným hygienikom predstavili nové opatrenia platné od pondelka. Okrem toho tiež hovoril o prvých výsledkoch testovania vakcín Sputnik V v maďarských laboratóriách.

Niektoré výsledky testovania vakcíny Sputnik V z Maďarska už máme na Slovensku. Podľa Lengvarského sú v poriadku a momentálne sa čaká na výsledky ruskej strany. Tá si po odvezení niekoľkých ampuliek s vakcínou Sputnik V vyžiadala mesiac na posúdenie a vyhodnotenie vlastných výsledkov. K tomu, či po obdržaní výsledkov z ruskej strany povolí očkovanie touto vakcínou, sa nechcel konkrétne vyjadriť. Podľa neho sú len dve možnosti - buď to povolí, alebo nie. Dodal ale, že očkovať Sputnikom sa bude môcť až po súhlase ruskej strany.

Lengvarský sa vyjadril aj k téme očkovania. Podľa jeho informácií sa počas štvrtka podarilo zaočkovať viac ako 21-tisíc ľudí. Prvou dávkou je tak na Slovensku zaočkovaných už 1.176.000 ľudí. Druhú dávku zatiaľ dostalo 564 317 ľudí. V súčasnosti máme v nemocniciach 1117 pacientov s covidom alebo s podozrením naň. Na jednotkách intenzívnej starostlivosti je 109 pacientov, na umelej pľúcnej ventilácii 156 pacientov. Tieto čísla sú podľa ministra veľmi pozitívne. Poďakoval sa zdravotníkom, ktorí sú v plnom nasadení v boji proti covid-19, a tiež občanom za to, že dodržiavajú opatrenia a sú disciplinovaní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok