Prilepšia si zdravotníci? Ministerstvo prišlo so zásluhovým systémom

TA3 TASR
6.5.2021 14:48

Zdravotnícki pracovníci by mohli dostať viac peňazí. Ako uviedlo ministerstvo zdravotníctva, adekvátne ohodnotenie ľudí v systéme považuje za dôležité. Zaviesť chce preto motivačný zásluhový systém príplatkov.

Prilepšia si zdravotníci? Ministerstvo prišlo so zásluhovým systémom
TASR/AP (Ilustračná fotografia)

Reakcia na Slovenskú lekársku komoru

Rezort zdravotníctva tak reagoval na tvrdenia Slovenskej lekárskej komory, Lekárskeho odborového združenia a Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek, podľa ktorých sú slovenskí zdravotníci na okraji záujmu.

Motivačný zásluhový systém príplatkov sa má podľa MZ SR odvíjať od jasne merateľných kvalitatívnych ukazovateľov, spokojnosti pacientov, dosiahnutého vzdelania a odpracovaných rokov. Na ministerstve podľa jeho hovorkyne Zuzany Eliášovej pracujú na reforme ambulantnej siete, ktorá bude reflektovať na potreby pacienta aj v odľahlejších častiach krajiny a stane sa tak dostupnou.

"Výzva, ktorú chceme naplniť, je reforma nemocníc, ich modernizácia a rekonštrukcia. Naším cieľom bude zreformovať nemocničnú sieť na základe regionálnej potreby tak, aby bola zabezpečená dostupnosť, efektivita a kvalita poskytovaných služieb a aby sa nemocniciam zabezpečilo financovanie v takej miere, aby boli pokryté ich oprávnené náklady a zároveň bol vytvorený priestor na systematickú obnovu ich prístrojového vybavenia a infraštruktúry," povedala.

Historické investície z plánu obnovy

Prostredníctvom plánu obnovy pôjdu do zdravotníctva historické investície, vďaka čomu konečne po rokoch príde k reálnym rekonštrukciám nemocníc, a najmä k ich výstavbe. SLK, LOZ aj SK SaPA práve tento krok kritizovali. Poukázali na to, že dôležité je to, aby v týchto priestoroch aj mal kto pracovať.

Všeobecným lekárom plánuje ministerstvo rozšíriť kompetencie. Týmto krokom chce odbremeniť vyťažených špecialistov. "Ak napríklad všeobecný lekár zistí, že pacient má endokrinologický problém, už mu nepovie, aby si našiel špecialistu. Naopak, zavolá špecialistu a pacienta objedná. Ak endokrinológ zistí, že potrebuje sonografické vyšetrenie štítnej žľazy, bude povinný zavolať a dohodnúť termín vyšetrenia. Pacient nesmie blúdiť v systéme," povedala Eliášová.

Program rezidentského štúdia

MZ SR tiež pripustilo, že bude potrebné prepracovať program rezidentského štúdia. Jeho cieľom má byť to, aby lekárov motivoval ísť do regiónov a zriadiť si tam ambulanciu.

"Plán obnovy je historickou obrovskou možnosťou investovať do nášho zdravotníctva, investícia je však podmienená reformami, na ktorých už pracujeme. Na základe podmienok, ktoré stanovila Európska komisia, môžeme financovať iba tzv. kapitálové výdavky, preto sú investície zamerané primárne do nemocníc," doplnila Eliášová s tým, že aj z toho dôvodu plánujú nástroje ako rezidentský program, štipendiá či vzdelávania zahrnúť do nového eurofondového obdobia. Investície do univerzitných a fakultných nemocníc významne zlepšia pracovné prostredie a kvalitu vzdelávania zdravotníkov.

Všeobecným lekárom plánuje ministerstvo rozšíriť kompetencie. Týmto krokom chce odbremeniť vyťažených špecialistov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok