Rusov z výbuchu podozrieva i Bulharsko, obvinenia padli už v minulosti

TA3
28.4.2021 13:56

Bulharsko podozrieva šesť Rusov z výbuchov v bulharských skladoch zbrojára Emilijana Gebreva. Troch z nich už predtým obvinili, že sa obchodníka pokúsili otráviť novičokom. Informovala o tom hovorkyňa generálnej prokuratúry Sijka Milevová.

Rusov z výbuchu podozrieva i Bulharsko, obvinenia padli už v minulosti
SITA/AP (ilu)

Bulharská prokuratúra podozrieva šiestich Rusov zo zodpovednosti za štyri výbuchy v muničných skladoch v Bulharsku v rokoch 2011-2020, v ktorých bola uskladnená munícia patriaca tamojšiemu obchodníkovi so zbraňami Emilijanovi Gebrevovi. Na stredajšom tlačovom brífingu to novinárom povedala hovorkyňa bulharskej generálnej prokuratúry Sijka Milevová, informovala agentúra TASS.

Munícia mala ísť do krajín bývalého ZSSR

Traja z nich čelia obvineniam, že sa Gebreva v roku 2015 pokúsili otráviť nervovo paralytickou látkou typu novičok.

Bulharsko zaznamenalo za posledné desaťročie viacero výbuchov v muničných skladoch a továrňach, pričom prokuratúra odhalila podobnosti v štyroch prípadoch. Jednou z nich je to, že všetky štyri sklady patrili Gebrevovi a munícia z nich mala byť exportovaná do krajín bývalého Sovietskeho zväzu.

Podobnosť s Českom

Gebrevovi patrila podľa medzinárodnej investigatívnej skupiny Bellingcat aj časť munície, ktorá v roku 2014 vybuchla v muničnom sklade v českých Vrběticiach. Praha v polovici apríla oznámila, že má dôvodné podozrenia, že za týmito výbuchmi bola ruská vojenská rozviedka GRU.

Šéfka bulharskej diplomacie Ekaterina Zacharievová v utorok vyjadrila Česku solidaritu v súvislosti s výbuchmi vo Vrběticiach. Sofia tiež ponúkla Česku pomoc s vyšetrovaním celého prípadu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok