V Maďarsku žiadajú preveriť ventilácie, úmrtnosť je príliš vysoká

TA3 TASR
1.4.2021 17:40

Maďarská lekárska komora navrhla rezortu vnútra, aby preveril, či invazívna umelá pľúcna ventilácia pacientov s ochorením COVID-19 prebieha v poriadku, pretože v niektorých nemocniciach dosahuje úmrtnosť takýchto pacientov až 98 percent. O tomto liste MOK ministrovi vnútra Sándorovi Pintérovi informovala komerčná televízia RTL Klub.

V Maďarsku žiadajú preveriť ventilácie, úmrtnosť je príliš vysoká
TASR/AP (ilu)

Predseda lekárskej komory Gyula Kincses zdôraznil, že jeho kolegovia sú pod obrovským fyzickým i psychickým tlakom. Komora okrem iného navrhuje, aby rezort vnútra vykonal kontroly, či umelá pľúcna ventilácia prebieha v poriadku. Miera úmrtnosti je podľa neho v takýchto prípadoch veľmi vysoká, avšak oficiálne údaje o tom, koľko pacientov prežije invazívnu kyslíkovú liečbu, nie sú k dispozícii.

Primár Ústavu hematológie a infektológie Juhopeštianskej nemocnice Centrum János Szlávik nedávno vyhlásil, že zomiera čoraz viac ľudí napojených na umelú pľúcnu ventiláciu. Ich pomer stúpol z pôvodných 30 percent na 40 až 45 percent.

Za uplynulý deň pribudlo v Maďarsku 9288 prípadov nákazy novým druhom koronavírusu. V súvislosti s ochorením COVID-19 zomrelo ďalších 258 pacientov, čím počet obetí koronavírusovej pandémie stúpol na 20.995. Denný rekord úmrtí zaznamenali v stredu s počtom 302. Vírusom SARS-CoV-2 sa doteraz preukázateľne nakazilo 661.721 osôb, aktuálne je infikovaných 230.161 ľudí. V nemocničnom ošetrení je 12.062 chorých, umelú pľúcnu ventiláciu si vyžaduje stav 1512 z nich.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok