Juhoafrický variant ohrozuje mladších. Umierať môžu muži po päťdesiatke

TA3
16.2.2021 15:35

Juhoafrickú mutáciu nového koronavírusu na Slovensku zatiaľ oficiálne nepotvrdili. Tento nebezpečnejší variant však u nás už môže byť, potvrdila Tatiana Betáková z Biomedicínskeho centra SAV. Ide o infekčnejší typ vírusu, ktorý infikuje najmä mladšie ročníky.

Juhoafrická mutácia už môže byť na Slovensku, hoci potvrdená oficiálne nebola. Problém je v tom, že nie každá vzorka od pozitívnych pacientov sa sekvenuje. "Potrebujeme viac sekvenovať, jedine tak môžeme zistiť, o aké mutácie ide," hovorí odborníčka.

"Pri juhoafrickej mutácii sa nepredpokladá, že priebeh ochorenia by bol ťažší. Obavy spôsobuje skôr to, že táto mutácia je schopná infikovať mladších ľudí a podobne ako britská je aj smrtnejšia, čiže na toto ochorenie následne zomiera viac ľudí, hlavne muži starší ako 50 rokov," vysvetlila Betáková.

Mutácie podľa odborníčky nie sú problémom len čo sa týka očkovania. "Máme mnoho ľudí, ktorí už Covid-19 prekonali a vírus si hľadá nový spôsob, ako nájsť hostiteľa. Vznik mutácií je logický a je potrebné, aby sa čo najviac ľudí zaočkovalo, aby si vírus tak ľahko nenašiel hostiteľa a nemohol tak ľahko mutovať," zhrnula Betáková.

Témy: Slovensko
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok