Odlomený ľadovec spôsobil záplavy, nezvestné sú desiatky ľudí

TA3 TASR
7.2.2021 13:29

Najmenej deväť ľudí zahynulo a 140 je nezvestných po tom, ako sa do rieky v severoindickom štáte Uttarákhand zrútila časť ľadovca a spôsobila rozsiahle potopy.

Obrovský príval vody zničil hydroelektráreň Rišiganga a poškodil hydroelektráreň Dhauliganga. Približne 140 zamestnancov týchto dvoch elektrární je nezvestných, uvádza AP. Agentúra AFP však píše o až 200 nezvestných. Obe stavby sa nachádzajú na rieke Alaknanda, ktorá tečie z Himalájí a vlieva sa do rieky Ganga. Záchranné zložky sa pokúšajú zachrániť najmenej 16 ľudí, ktorí uviazli v tuneli neďaleko priehrady Dhauliganga.

Úrady evakuovali ľudí žijúcich pri brehoch spomínanej rieky a vypustili dve nižšie položené priehrady za účelom zabrániť zaplaveniu populárnych turistických miest Haridvár a Rišikéš.

Indický premiér Nárendra Módí na sociálnej sieti Twitter vyjadril štátu Uttarákhand solidaritu a dodal, že "túto nešťastnú situáciu monitoruje". V štáte Uttarákhand došlo v roku 2013 v dôsledku silných dažďov k rozsiahlym záplavám a zosuvom pôdy, ktoré si vyžiadali viac ako 1000 obetí.

Témy: Twitter
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok