Je to dokázané: Cestovanie je balzamom pre dušu

CK Satur/PR
13.1.2021 09:00

Cestovanie je podľa novej štúdie „slepačou polievkou“ pre dušu. Štúdia naznačuje, že pravidelné cestovanie môže zvýšiť váš pocit šťastia.

Je to dokázané: Cestovanie je balzamom pre dušu
pixabay.com

Väčšinu roku 2020 sme strávili v interiéri prechádzajúc fotografie a snívajúc o otvorených hraniciach. Teraz prišla štúdia, podľa ktorej cestovanie a šťastie skutočne majú pozitívnu koreláciu. Štúdia, ktorá bola nedávno publikovaná v časopise Tourism Analysis, zistila, že častí cestujúci sa cítia šťastnejší ako tí, ktorí často necestujú.

Chun-Chu (Bamboo) Chen, odborný asistent na Vysokej škole hotelierstva a manažmentu na Washingtonskej štátnej univerzite, uskutočnil prieskum medzi 500 taiwanskými účastníkmi s cieľom posúdiť vplyv skúseností z cestovania a cestovného ruchu na šťastie a pohodu. Štúdia sa zamerala na zváženie trvalých výhod cestovania po dobu jedného roka, a nie iba na jednu cestu. Respondenti poskytli sebahodnotenie svojej vnímanej životnej spokojnosti a frekvencie cestovania v ich živote. Viac ako polovica uviedla, že ročne absolvuje štyri rekreačné výlety, zatiaľ čo 7 % uviedlo, že si dovolenku nečerpalo.

Keď sa ich pýtali na celkovú pohodu, účastníci, ktorí hlásili, že pravidelne cestujú najmenej 121 km od domova, hodnotili svoje osobné šťastie o 7% vyššie ako tí, ktorí hlásili, že cestujú zriedka alebo vôbec.

satur-zajtra2_c0a80401-ab24-15f5.jpg

Prieskum tiež zistil, že ľudia, ktorí často diskutovali o cestovateľských plánoch s priateľmi a zhromažďovali informácie súvisiace s cestovaním, mali tiež väčšiu pravdepodobnosť pravidelných dovoleniek v porovnaní s tými, ktorí nad cestovaním nerozmýšľali. „Aj keď v celkových správach o blahobyte zohrávajú väčšiu úlohu atribúty ako práca, rodinný život a priatelia, zdá sa, že hromadenie zážitkov z cestovania má malý, ale zreteľný vplyv na spokojnosť so životom,“ uviedol Chen v univerzitnej správe „skutočne to dokazuje dôležitosť možnosti dostať sa z rutiny a zažiť nové veci."

A tak sa dá povedať, že čím viac budeme plánovať a rozprávať sa o dovolenkách, tým pravdepodobnejšie budeme cestovať. Možno nebudeme môcť cestovať tak voľne ako v roku 2019, ale určite dokážeme podniknúť výlety blízko domova a plánovať si cesty na lepšie časy.

TIPY, AKTUALITY A ZAUJÍMAVOSTI O CESTOVANÍ VÁM PRINÁŠA CK SATUR

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok