Je to stále horšie. Navrhnú sprísňovanie aj zákaz vychádzania

TA3 TASR SITA
11.12.2020 18:05

Situácia na Slovensku sa stále zhoršuje a začína byť kritická. Po rokovaní pandemickej komisie to uviedol minister zdravotníctva Marek Krajčí. Komisia prehodnotila svoje minulotýždňové odporúčanie a navrhne sprísnenie viacerých opatrení, medzi nimi i zákaz vychádzania a sprísnený lockdown.

Do práce a potravín

Zákaz vychádzania by mal byť podobný ako pred celoplošným testovaním. Vychádzať by sa mohlo len za účelom cestovania do práce či napríklad na nákup potravín. Povolené by bolo aj vychádzanie z dôvodu starostlivosti o blízku osobu, venčenie zvieraťa a návštevy prírody, avšak len v rámci okresu. Zákaz vychádzania by mal platiť do 10. januára. "Čím neskôr lockdown zavedieme, tým dlhšie musí trvať, aby sme sa mohli dostať k pozitívnym číslam, ktoré umožnia uvoľniť opatrenia v krajine," vysvetlil minister, pričom zdôraznil, že pandemická komisia je len poradným orgánom.

Osoby, ktoré sa dajú otestovať, budú mať podľa Krajčího výnimku zo zákazu. Návšteva prírody by bola možná len v rámci okresu. Šéf rezortu priznal, že každý piaty pacient, ktorý sa dostane do nemocnice, ochoreniu COVID-19 podľahne. K nákaze často dochádza práve v nemocniciach a v zariadeniach sociálnych služieb.

Chcú obmedziť mobilitu

Epidemiologička Henrieta Hudečková uviedla, že podstatou navrhovaných opatrení je obmedzenie mobility. "Ak niečo neurobíme, dostaneme sa do veľmi zlej situácie, z ktorej sa môžeme pomerne dlhú dobu dostávať naspäť,"povedala.

Slovensko taktiež prijalo stratégiu postupného očkovania proti COVID-19. Zaočkovaných by malo byť 65 percent populácie. Očkovať sa budú ľudia nad 18 rokov. Vakcinácia sa bude realizovať v štyroch vlnách, informoval infektológ Pavol Jarčuška.

Nakazia sa priamo v nemocniciach

Každý piaty pacient, ktorý sa dostane do nemocnice s COVID-19, ochoreniu podľahne. Pacienti sa pritom často nakazia v nemocniciach či zariadeniach pre seniorov, uviedol Krajčí. Ako povedal k aktuálnej pandemickej situácii, stále stúpajú počty úmrtí pacientov nakazených koronavírusom. Každý deň v nemocniciach zomiera takmer 35 ľudí. Úmrtia hospitalizovaných pacientov s COVID-19 podľa ministra hovoria o tom, že do nemocníc sa dostávajú starší, imobilní pacienti či pacienti s chronickými ochoreniami.

Dodal tiež, že percento postihnutých nad 65 rokov z celej populácie postihnutej koronavírusom je vyššie, ako býva zvykom, aj preto celkové počty pacientov v nemocniciach rastú. Situácia v nich sa postupne zhoršuje, kapacity lôžok však podľa ministra zdravotníctva stále sú. Za posledný týždeň pribudlo približne 300 pacientov s COVID-19. Stúpa aj percento zdravotníkov, ktorí sú v karanténe, aktuálne je to 2 917 úväzkov zdravotníkov.

Slovensko je však stále v porovnaní s okolitými krajinami v počte nakazených na tom lepšie, ale trend je nepriaznivý. "Žiaľ, sedemdňový aktuálny priemer, keď spočítame PCR testy a antigénové testy je na úrovni 3 571, avšak každým dňom sa počty pozitívnych testov zvyšujú," vysvetlil Krajčí. Minister predpokladá aj nárast množstva vykonaných testov, keďže sa budú otvárať nové odberné miesta, ktorých je v súčasnosti 223.

Analytici ministerstva zisťovali aj to, aké mali opatrenia vlády dopady na reprodukčné číslo vírusu. "Aj po zavedení pomerne prísnych opatrení v polovici októbra, sme mali stále reprodukčné číslo nad úrovňou jedna. Pod úroveň jedna sa číslo dostalo, až keď sme zaviedli takzvaný lockdown pred plošným testovaním. V zapätí po celoplošnom testovaní sa nám ho podarilo zraziť ešte výraznejšie dole," uviedol Krajčí. V súčasnosti je reprodukčné číslo 1,35 a je to jeden z dôvodov, prečo aj pandemická komisia zasadala.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok