Soumah s trestom na pol roka, Nitra príde o body

SITA, TA3
20.9.2012 22:39

Disciplinárna komisia Slovenského futbalového zväzu (DK SFZ) na svojom štvrtkovom zasadnutí potrestala hráča FC Nitra Seydoubu Soumaha zákazom štartu na 6 mesiacov v súťažných stretnutiach od 14. septembra 2012 a peňažnou pokutou 3400 eur.

Komisia zároveň sankcionovala klub FC Nitra pokutou 10-tisíc eur a zastavením činnosti na dve súťažné stretnutia. V praxi to znamená, že klubu spod Zobora sa na konci prebiehajúcej corgoňligovej sezóny odrátajú tri body a do pomyselnej štatistiky vzájomných stretnutí so Slovanom Bratislava za súboj v 10. kole nezíska body. V pohári je postup rovnaký a keďže sa hrá na jedno stretnutie, FC Nitra v Slovnaft Cupe po 3. kole skončí a postúpi Spartak Myjava.

V stretnutí 9. kola najvyššej slovenskej futbalovej súťaže FC Nitra - FC Spartak Trnava (1:3) Nitran Seydouba Soumah po góle jeho spoluhráča Clébera v 44. min obscénnymi gestami "pozdravil" fanúšikov Spartaka Trnava. Pred zrakmi 1860 divákov dostali červené karty až traja hráči Nitry, najviac však zarezonovala tá Soumahova. Dvadsaťjedenročný rodák z Conakry najprv v prerušenej hre stúpil na brucho Patrika Čarnotu, za čo dostal červenú kartu. Ešte pred udelením červenej karty mal incident s Miroslavom Karhanom a po karte aj s rozhodcom Mastišom. Soumah sa pred DK odvolával na opakované nadávky na jeho osobu. Ofenzívny stredopoliar, ktorý hrával v Juhoafrickej republike za Ajax Kapské Mesto a divízny klub University of Pretoria, neskôr svoje správanie oľutoval a ospravedlnil sa zaň. Vyprovokovať ho mali rasistické prejavy Trnavčanov, bývalý kapitán Spartaka Karhan mal podľa Soumaha uraziť jeho rodinu. Všetci Hráči Spartaka aj ich klub však tieto Soumahove slová dementovali.

"K nešportovému správaniu, vylúčeniu troch hráčov a ďalších nešportových prejavov došlo po chybách rozhodcu stretnutia Nitra - Trnava. Hráč Nitry Kolmokov dostal za zmarenie gólovej šance stop na tri súťažné stretnutia aj preto, že bol v ostatných rokoch viackrát disciplinárne trestaný," povedal na tlačovej konferencii predseda DK SFZ Štefan Kridla. Podľa šéfa "disciplinárky" si Nitran Marek Szabó nezahrá v jednom súťažnom stretnutí. "Tretí prípad bol najkomplikovanejší. Soumah sa dopustil hrubého nešportového správania voči divákom. Riešili sme aj jeho napadnutie ležiaceho hráča Trnavy na hracej ploche. Soumah sa bránil, že mal zaseknutú nohu, ale podklady jasne dokázali úmyselné šliapnutie. Ďalším prípadom bolo napadnutie Karhana, resp. vrazenie mu rukou do tváre. Najhorším hráčovým previnením však bolo napadnutie rozhodcu na hracej ploche. Skonštatovali sme, že išlo o inzultáciu," prezradil Kridla. Keďže došlo k fyzickému napadnutiu, DK posunula prípad orgánom činným v trestnom konaní, ktoré musia konať z úradnej povinnosti. Na základe ich šetrenia potom môže DK SFZ zaujať ďalšie stanovisko.

"Môžem povedať, že ani jeden z našich hráčov žiadne rasistické útoky na jeho adresu nevykonal. Soumah zrejme neuniesol tvrdšiu hru, ktorou sme chceli eliminovať ich najlepšieho hráča. Ľudia v komisii sa opýtali Mira Karhana, či urazil jeho mamu a mňa sa spýtali, čo som mu povedal," prezradil po vypočutí na DK SFZ kapitán Trnavy Peter Čvirik. Za trnavský Spartak bol na zasadnutí prítomný okrem Čvirika a Karhana aj štatutárny zástupca klubu, právnik Juraj Trokan. Majiteľ FC Nitra Jiří Magyar rešpektoval verdikt komisie, hoci, ako priznal, bol sklamaný, že v prípade najviac utrpel FC Nitra. "DK sa musela držať litery svojich noriem, ale vnímame to ako veľkú nespravodlivosť, pretože v zápase sa udialo veľa vecí a tie ovplyvnili rozhodcovia i hráči súpera. To bol následok skratu Soumaha. Neobhajujem ho, urobil chybu, ale mrzí nás, ako to dopadlo," prezradil Magyar. Majiteľ nitrianskeho FC zároveň pripustil, že sa v najbližších dňoch bude zaoberať otázkou budúcnosti futbalu pod Zoborom.

FC Nitra sa môže voči verdiktom DK SFZ odvolať do 15 dní.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok