Uväznený špeciálny prokurátor Dušan Kováčik končí vo funkcii

TA3 TASR SITA
12.11.2020 11:48

Slovensko po generálnom prokurátorovi nemá už ani špeciálneho prokurátora. Dušan Kováčik, ktorý je momentálne vo väzbe, končí vo funkcii. Oznámenie doručil do národnej rady. Rada prokurátorov rozhodnutie Kováčika víta. Juraj Šeliga zo Za ľudí odhadol, kedy by sa mal voliť jeho nástupca.

Grendel: Urobil najrozumnejšie, čo mohol

Informáciu potvrdil podpredseda parlamentu Gábor Grendel. Novinárom prečítal list, ktorým Kováčik parlamentu svoje rozhodnutie oznámil. Kováčik list napísal 10. novembra. Termín voľby nového šéfa špeciálnej prokuratúry zatiaľ neurčili.

"S ohľadom na skutočnosť, že uznesenie Špecializovaného trestného súdu z 25. októbra o vzatí do väzby mojej osoby nadobudlo právoplatnosť, týmto sa podľa ustanovení zákona o prokurátoroch a právnych čakateľoch prokuratúry vzdávam funkcie špeciálneho prokurátora," čítal z listu Grendel. Osobne si myslí, že Kováčik v tejto situácii urobil to najrozumnejšie, čo mohol.

Dodal, že z rozhodnutia Kováčika vyplýva, že NR SR bude musieť vypísať novú voľbu špeciálneho prokurátora. O termínoch a ďalších krokoch budú podľa jeho slov verejnosť informovať. Nepredpokladá však, že by sa voľba spojila s voľbou nového generálneho prokurátora. "Je to nová informácia, musíme si s kolegami sadnúť tak, aby to bolo všetko na poriadku a v súlade so zákonmi a termínmi, ktoré zákony predpokladajú," uviedol.

Takáčovci, zločinecká skupina, marenie vyšetrovania

Dušan Kováčik je momentálne väzobne stíhaný. Okrem iného je obvinený zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny.

Podľa Denníka N sa podozrenia voči nemu netýkajú len kauzy bratislavskej zločineckej skupiny takáčovcov. Je tiež obvinený, že mal pomáhať mariť vyšetrovanie prípravy vraždy vyšetrovateľa NAKA.

Okrem iných sa mal na tejto príprave vraždy podieľať aj bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó.

Kováčika zadržala Národná kriminálna agentúra 22. októbra. Neskôr polícia oznámila, že špeciálny prokurátor čelí obvineniam z korupcie, založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a pokračovacieho zločinu zneužitia právomoci verejného činiteľa v súbehu s prečinom ohrozenia dôvernej skutočnosti a vyhradenej skutočnosti. 

Senát Najvyššieho súdu tento týždeň zamietol sťažnosť obvineného špeciálneho prokurátora aj jeho manželky. Kováčik tak zostal v kolúznej a preventívnej väzbe.

Kto a kedy Kováčika nahradí

Rada prokurátorov hodnotí pozitívne, že sa Kováčik vzdal funkcie špeciálneho prokurátora. Uviedol to jej predseda Juraj Purgat s tým, že prokurátorská rada ho k tomu predtým vyzvala. "Keďže máme oprávnenie navrhovať kandidáta na funkciu špeciálneho prokurátora, po uvoľnení tejto funkcie zasadneme a určíme si postup. O všetkom budeme verejnosť informovať," doplnil Purgat.

Podpredseda parlamentu Juraj Šeliga odhaduje, že voľba špeciálneho prokurátora by mohla v parlamente prebehnúť v januári alebo februári 2021. Kováčikovým odchodom sa podľa Šeligu začala čistiť prokuratúra. Šeliga si netrúfa povedať, kto by ho mal nahradiť. „Mal by tam byť človek, ktorý je morálne a odborne zdatný. Dúfam, že sa prihlási veľa kandidátov a kandidátok. Tvrdo vypočúvajme a potom sa rozhodnime,“ povedal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok