Historické a presvedčivé. Lídri gratulujú Bidenovi k víťazstvu

TA3 TASR
7.11.2020 20:45

Britský premiér Boris Johnson označil víťazstvo novozvoleného prezidenta USA Joea Bidena a viceprezidentky Kamaly Harrisovej za "historický úspech". Napísal to v sobotu na svojej sociálnej sieti v rámci gratulácie obom politikom.

USA nazval najdôležitejším spojencom

V príspevku zároveň nazval USA "najdôležitejším spojencom" Británie a dodal, že sa "teší na úzku spoluprácu" v oblastiach, ako sú klimatická zmena, obchod či bezpečnosť.

Bidenovi a Harrisovej k víťazstvu zagratuloval aj francúzsky prezident Emmmanuel Macron, ktorý je podľa vlastných slov pripravený na spoluprácu s novou administratívou Spojených štátov. "Máme veľa čo robiť, aby sme zvíťazili nad výzvami dnešnej doby," napísal Macron na Twitteri, pričom vyzval USA na spoluprácu.

Ďalšou v poradí gratulantov bola nemecká kancelárka, ktorá spoluprácu Nemecka s USA označila za "nenahraditeľnú""Naše transatlantické priateľstvo je nenahraditeľné ak chceme zdolať najväčšie výzvy našich životov," citoval ju na sociálnej sieti hovorca nemeckej vlády, píše agentúra AFP.

Gratulovali mu i Obama, Clinton i Carter

Bývalý americký prezident Barack Obama v sobotu zablahoželal Joeovi Bidenovi a Kamale Harrisovej k víťazstvu v amerických prezidentských voľbách. "Američania prišli voliť v počte, aký sme nikdy nevideli," povedal Obama a dodal, že voliči Bidenovi a Harrisovej dali "historické a presvedčivé" víťazstvo. Zároveň však pripomenul, že Biden čelí výzvam v podobe pandémie koronavírusu SARS-CoV-2, nerovností v oblasti hospodárstva a súdnictva, ďalej výzvam v podobe ohrozenej demokracie a klimatickej situácie. Obama bol prezidentom v rokoch 2009 až 2017 a počas jeho pôsobenia vo funkcii zastával Biden post viceprezidenta.

Ďalší bývalý prezident Jimmy Carter (1977-1981) takisto zablahoželal zvolenému prezidentovi Bidenovi a viceprezidentke Harrisovej. Carter sa podľa svojich vyjadrení teší na "pozitívnu zmenu", ktorú prinesú, uviedla na svojej webovej stránke stanica CNN.

"Amerika prehovorila a demokracia zvíťazila," napísal na Twitteri bývalý prezident Bill Clinton (1993-2001). "Teraz máme zvoleného prezidenta a viceprezidentku, ktorí budú slúžiť nám všetkým a všetkých nás spoja," dodal a zablahoželal Bidenovi a Harrisovej k víťazstvu.

Trump odmieta prijať prehru

Víťazom amerických prezidentských volieb sa stal demokratický kandidát Joe Biden po tom, čo zvíťazil v štáte Pensylvánia. Bývalý viceprezident presiahol hranicu 270 hlasov voliteľov a tak porazil svojho republikánskeho protikantidáta a úradujúceho šéfa Bieleho domu Donalda Trumpa. Informovali o tom v sobotu agentúra AFP a stanica CNN na svojej webovej stránke.

Úradujúci americký prezident Donald Trump odmieta prijať prehru v prezidentských voľbách. Vyhlásil, že voľby sa ešte neskončili a má záujem v tejto veci podniknúť ďalšie právne kroky. Zbor voliteľov, ktorý formálne zvolí prezidenta a viceprezidentku na ďalšie funkčné obdobie, sa zíde 14. decembra.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok