Počet prípadov bude rásť, priznal ÚVZ. Hygienici potrebujú pomoc

TA3 TASR
3.10.2020 19:56

Úrad verejného zdravotníctva predpokladá, že počet potvrdených prípadov ochorenia COVID-19 bude na Slovensku v nasledujúcom období rásť. Vysvetľuje to tým, že epidemiológovia naďalej dohľadávajú veľké množstvo kontaktov naprieč regiónmi.

Počet prípadov bude rásť, priznal ÚVZ. Hygienici potrebujú pomoc
SITA/AP

"Regionálni epidemiológovia v niektorých oblastiach stále stíhajú v rámci svojich vlastných kapacít dohľadávať kontakty potvrdených prípadov. Pribúdajú však regióny, kde už potrebujú výpomoc, pretože pre prudký lokálny nárast ochorenia sa to už deje s oneskorením," priznáva úrad.

Okrem výpomoci z iných regionálnych úradov, prijatých dohodárov pochádzajúcich zväčša z oblasti zdravotníctva, príde podľa ÚVZ posila aj z radov študentov lekárskych fakúlt, fakúlt verejného zdravotníctva a niekde pomôžu aj zložky Ozbrojených síl SR. "Posily pôjdu prioritne na Oravu, ktorá je v súčasnosti najviac zasiahnutou oblasťou," podotkol ÚVZ.

Tvrdí, že práve pre zhoršujúcu sa situáciu v súvislosti s pandémiou nového koronavírusu sa pristúpilo k sprísneniu celoštátne platných opatrení a viaceré regionálne úrady verejného zdravotníctva vydali vo svojej územnej pôsobnosti lokálne opatrenia. "Ich efekt však neuvidíme hneď, prejavia sa až s najmenej dvojtýždňovým odstupom," spresnil úrad. Občanov vyzýva, aby rešpektovali protiepidemické opatrenia, nosili ochranné rúška, dodržiavali odstup od cudzích ľudí a nezabúdali na časté umývanie či dezinfekciu rúk.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok