Nevie jazyk, chodí po kútoch, hodnotil Fico Matoviča v Bruseli

TA3 SITA
21.7.2020 12:23

Úroveň zastupovania záujmov Slovenska na summite lídrov EÚ sa podľa predsedu Smeru-SD Roberta Fica výrazne znížila. "Všetci sa ma pýtajú: preboha, to čo za šaša ste sem poslali?" povedal na tlačovej konferencii Fico. Dojem, ktorý Matovič zanechal v Bruseli, je podľa Fica čistá katastrofa.

Fico hovorí o katastrofe

"Nevie žiadny jazyk, chodí tu po kútoch, fotí sa s policajtmi, nič nevybavuje, do ničoho sa nestará. Nerozumieme, ako sa takto mohla znížiť úroveň zastupovania záujmov Slovenskej republiky na tak významnom summite, ktorý sa týka peňazí. A keď ide o peniaze, ide o veľa," opísal fico reakcie. Dojem, ktorý Matovič zanechal v Bruseli, je podľa Fica čistá katastrofa.

Ak niekto na summite niečo "uhral", podľa Roberta Fica to boli Česi, Maďari a skupina F4.

Strana Smer-SD si podľa slov Roberta Fica analyzovala závery summitu. A ak niekto niečo uhral, tak to boli podľa neho Česi, Maďari a tzv. F4 (Dánsko, Rakúsko, Švédsko a Holandsko), pretože rokovali. Maďari a Česi napríklad dostanú viac peňazí, ako bolo pôvodne navrhnuté. Matovič sa nemal podľa Fica dištancovať od Poľska a Maďarska v tejto téme."Takto sa susedia a dobrí priatelia neopúšťajú. Minimálne bolo treba s nimi rokovať," uviedol Fico.

Menej, ako bolo v návrhu

Pôvodne malo byť 750 mld. eur rozdelených tak, že 500 mld. eur malo ísť na granty a 250 mld. eur na pôžičky. Matovič podľa Fica ustúpil a výsledok je taký, že 390 mld. eur budú granty a 360 mld. eur budú pôžičky. Slovensko len tu prišlo podľa neho o stovky miliónov eur, ktoré mohlo dostať cez grantovú schému.

"Takto si to budeme musieť požičiavať," doplnil Fico. Slovensko by dokopy malo dostať približne 26,1 mld. eur. Ale 8 mld. eur bude Slovensko platiť podľa Fica ako odvody do rozpočtu EÚ a 5,1 mld. eur bude musieť dať ako príspevok na splatenie investičného úveru. "Slovensko patrí do veľmi malej skupiny krajín, ktoré dostanú menej, ako bol pôvodný návrh," dodal Fico.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok