Veľký objekt sa rúti vesmírom rýchlosťou 900 tisíc km za hodinu

TA3 SITA
16.7.2020 13:22

Astronómovia pozorujú hviezdu, ktorá zrejme prežila čiastočnú supernovu a putuje vesmírom rýchlosťou 900-tisíc kilometrov za hodinu. Predpokladajú, že tento biely trpaslík zrejme predtým obiehal okolo inej hviezdy.

Veľký objekt sa rúti vesmírom rýchlosťou 900 tisíc km za hodinu
reprofoto Mark Garlick / University of Warwick.

Objekt SDSS J1240+6710 objavili ešte v roku 2015 a zistili, že má nezvyčajné atmosferické zloženie. Zdá sa, že neobsahuje vodík ani hélium, no je zložený z neobvyklej zmesi kyslíka, neónu, horčíka a kremíka.

Medzinárodný tím vedcov pomocou Hubblovho vesmírneho ďalekohľadu zistil, že v atmosfére trpaslíka sa nachádzajú aj uhlík, sodík a hliník, ktoré vznikajú počas prvých termonukleárnych reakcií supernovy. Chýba mu však takzvaná "železná skupina" tvorená železom, niklom, chrómom a mangánom, z čoho usudzujú, že hviezda prešla len čiastočnou supernovou.

"Táto hviezda je unikátna, pretože má všetky kľúčové prvky bieleho trpaslíka, ale má veľmi vysokú rýchlosť a nezvyčajnosti, ktoré v kombinácii s nízkou hmotnosťou nedávajú zmysel. Všetky fakty naznačujú, že pochádza z blízkej binárnej sústavy a musela prežiť termonukleárne vzplanutie. Bol by to však typ supernovy, ktorý sme predtým nikdy nevideli," objasnil vedúci štúdie Boris Gänsicke z britskej University of Warwick.

Vysokú rýchlosť mohlo spôsobiť to, že obe hviezdy z binárnej sústavy sa po výbuchu vydali opačnými smermi. Vedci mohli zmerať aj hmotnosť hviezdy, ktorá je pre bieleho trpaslíka obzvlášť nízka a predstavuje len 40% hmotnosti Slnka, čo mohla zapríčiniť čiastočná supernova, ktorá objekt úplne nezničila.

"Táto hviezda je unikátna, pretože má všetky kľúčové prvky bieleho trpaslíka, ale má veľmi vysokú rýchlosť a nezvyčajnosti, ktoré v kombinácii s nízkou hmotnosťou nedávajú zmysel."

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok