Svet sa zmenil. Bezpečnostná stratégia jasne povie, kam patríme

TA3 TASR SITA
8.7.2020 12:21

Bezpečnostná stratégia musí predstavovať jednotný postoj k tomu, ako v súčasnosti vyzerá svet, ako na jeho turbulentné premeny máme reagovať a kam v tomto svete chce patriť. Minister zahraničia Ivan Korčok to uviedol po schválení Návrhu na prípravu Bezpečnostnej stratégie SR a Obrannej stratégie SR na rokovaní vlády.

Chcú zapojiť aj ďalšie rezorty

Korčok zdôraznil, že na príprave dokumentov by mali úzko spolupracovať nielen rezorty diplomacie a obrany, cieľom je zapojiť do prípravy aj zástupcov ďalších rezortov. "Chcel by som, aby to bol čo najširší konsenzus," uviedol Korčok, ktorý avizuje, že pri príprave budú tvorcovia diskutovať intenzívne aj s verejnosťou. "Nechceme, aby to bol len úradný materiál, ale jasný a zrozumiteľný dokument aj pre verejnosť, ktorá sa zaujíma o dianie okolo nás," povedal.

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) doplnil, že pri príprave oslovia politické strany, občiansku verejnosť i akademickú obec. "Musí to byť veľmi inkluzívny proces," zdôraznil. Pripomenul, že aktualizácia oboch bezpečnostných dokumentov je o to dôležitejšia, že stále platia strategické dokumenty z roku 2005, keďže v predchádzajúcom období dokumenty schválené vládou neprerokoval parlament. "Uvedomme si, čo všetko sa za ten čas stalo vo svete a na čo naše strategické dokumenty nereflektujú," upozornil minister. Je presvedčený, že oba strategické dokumenty musia veľmi jasne poukázať na možné hrozby a pomenovať i to, na aké obranné mechanizmy sa SR spolieha.

Návrh bezpečnostnej a obrannej stratégie majú minister zahraničných vecí a obrany predložiť na rokovanie vlády do konca roka 2020. Vyplýva to z Návrhu na prípravu Bezpečnostnej stratégie SR a Obrannej stratégie SR, ktorý v stredu schválil vládny kabinet.

Minulá vláda v zložení Smer, SNS a Most Híd počas minulej vlády síce schválila bezpečnostnú a obrannú stratégiu, no nepredložila ich na schválenie do národnej rady. Problém s ňou mala predovšetkým SNS, ktorej prekážala charakteristika Ruskej federácie ako bezpečnostnej hrozby pre Slovensko.

Na čo sa majú stratégie zamerať

Bezpečnostná stratégia SR má stanoviť základné parametre bezpečnostnej politiky. Zamerať sa má aj na dosahy hybridných a kybernetických hrozieb, hrozby šírenia zbraní hromadného ničenia, terorizmu, politického a náboženského extrémizmu, energetickej bezpečnosti, ale aj ďalšie hrozby v oblasti vnútornej bezpečnosti, sociálnej stability, zdravia obyvateľstva, životného prostredia a v ostatných oblastiach bezpečnosti. Kľúčovým východiskom novej Bezpečnostnej stratégie SR má byť kontinuita v proeurópskej a proatlantickej orientácii SR postavenej na aktívnom a zodpovednom členstve SR v EÚ a NATO. Aj s ohľadom na pandémiu nového koronavírusu a jej dosahy by sa mala zamerať na zlepšenie schopnosti bezpečnostného systému SR zvládať hrozby a zvyšovať odolnosť štátu voči nim.

Obranná stratégia nadviaže na dokument z roku 2017. "Zachová, čo je naďalej relevantné, a aktualizuje, čo vyplýva z úrovne jej implementácie, vývoja bezpečnostného prostredia a obrannej politiky aj v zmysle programového vyhlásenia vlády SR, pričom posilní euroatlantické ukotvenie SR v previazaní adaptácie obrany SR s adaptáciou NATO a vývojom EÚ," uvádza sa v materiáli. V oblasti zdrojového zabezpečenia obrany štátu má nová stratégia zdôrazniť udržanie stability a predvídateľnosti obranných výdavkov SR s pretrvávajúcou ambíciou dosiahnuť ich dvojpercentný podiel na HDP v roku 2024 a tiež efektívne a transparentné využitie dostupných zdrojov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok