Čaputová vyzýva vládu: Dodržujte princípy, ktoré ste žiadali od oponentov

TA3 SITA TASR
26.6.2020 11:48

Pre budovanie dôvery verejnosti v spravodlivosť a inštitúcie je potrebné, aby vládni politici dôsledne dodržiavali také isté princípy, aké z opozície žiadali od svojich oponentov. Vyhlásila to prezidentka Zuzana Čaputová v súvislosti s podozreniami o plagiátorstve diplomovej práce predsedu parlamentu Borisa Kollára (Sme rodina).

„S nástupom novej vlády boli oprávnene spojené veľké očakávania verejnosti. Získala silný protikorupčný mandát, aj silný mandát na zmenu výkonu politickej moci. Pre budovanie dôvery verejnosti v spravodlivosť a inštitúcie je ale potrebné, aby vládni politici dôsledne dodržiavali také isté princípy, aké z opozície žiadali od svojich oponentov,“ uviedla Čaputová.

Predseda mimoparlamentnej strany Spolu Juraj Hipš 23. júna informoval, že Kollár mal svoj titul magistra získať po tom, ako do svojej diplomovej práce okopíroval celé strany. Najviac strán mal skopírovať od svojho školiteľa Jozefa Minďaša. Kollár získal titul na Stredoeurópskej vysokej škole v Skalici a témou jeho diplomovky bola „Zmena klímy a bioklimatický potenciál cestovného ruchu v oblasti Kysúc“.

Samotný Kollár v reakcii na to odmietol, že by bola jeho diplomová práca plagiátom. Vo svojom vyhlásení z 23. júna preto nevidel dôvod na vyvodenie politickej zodpovednosti. Zdôraznil, že prácu písal sám, a to niekoľko mesiacov. Predseda vlády Igor Matovič ozrejmil, že nebude vyzývať Kollára na odchod z funkcie, pretože chce udržať stabilitu vládnej koalície. Ako však napísal 25. júna vo svojom profile na sociálnej sieti, s predsedom parlamentu sa o tejto téme rozprával dve hodiny. „Bola to veľmi otvorená debata a nebola márna,“ priblížil premiér.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok