Pellegrini ukázal, kto s ním odchádza zo Smeru do novej strany

TA3 SITA TASR
17.6.2020 10:41

Bývalý premiér Peter Pellegrini, ktorý nedávno oznámil, že po spore s Robertom Ficom odchádza zo Smeru, ukázal tím ľudí, s ktorými odchádza zo svojej materskej strany do nového subjektu. Sú medzi nimi známe mená, vrátane bývalých ministrov. Za Pellegrinim stoja Richard Raši, Erik Tomáš, Ľubica Laššáková, Denisa Saková či Peter Žiga.

Založenie strany? Ešte to chvíľu potrvá

Od Fica odchádza okrem Pellegriniho 10 poslancov Smeru-SD. Ide o Richarda Rašiho, Erika Tomáša, Ľubicu Laššákovú, Matúša Šutaja Eštoka, Petra Kmeca, Petra Žigu, Róberta Puciho, Jána Blcháča, Jána Ferenčáka a Denisu Sakovú.

Názov novej strany podľa Pellegriniho nie je doteraz ustálený.

Ako uviedol Pellegrini, založenie nového politického subjektu "ešte chvíľu potrvá", lebo ide o "náročný proces". Stranu buduje na zelenej lúke a chce ju financovať transparentne. Pellegrini si myslí, že zo Smeru odídu aj ďalší. "Dvere sú otvorené," povedal. Pellegrini zároveň potvrdil, že založí novú politickú stranu bez sponzorov v pozadí, ktorá bude silno antifašistická. Zaregistrovaná by mohla byť podľa jeho slov na jeseň.

„Na septembrovej parlamentnej schôdzi môže náš novozaložený subjekt zmeniť skladbu v pléne. Stojí nás tu jedenásť, no toto číslo ešte nie je konečné. Sme pripravení pracovať a verím, že v septembri, keď bude zaregistrovaná strana, sa k nám pridajú ďalší kolegovia z parlamentu. Cítime taktiež silnú podporu z regiónov," priblížil podpredseda parlamentu. Nepredpokladá však, že sa k nim pridajú politici z iných politických strán, ale väčšinou to budú súčasní členovia opozičnej strany Smer-SD. Zopakoval, že súperom jeho vznikajúcej strany nebude Smer-SD, ale súčasná vládna koalícia.

Matovičovci: Je to hra oligarchov

Založenie nového politického projektu je podľa koaličného OĽANO len hra oligarchov, ktorí sa rozhodli len vymeniť neperspektívneho Roberta Fica za jeho mladšiu verziu. "Pellegrini bol pri všetkých škandáloch starého Smeru-SD a nikdy sa voči nim neohradil. Jamky na lícach a pekné reči nestačia na morálny profil čestného politika," tvrdí OĽANO.

Hnutie tiež podotklo, že medzi poslancami odchádzajúcimi zo Smeru-SD sú "experti na rozkrádanie lesov, eurofondov či informatizácie". Spolupracovať s Pellegrinim je podľa OĽANO to isté ako spolupracovať s Ficom, len v ružovom.


Mimoparlamentné KDH poznamenalo, že viacerí poslanci stojaci za novým Pellegriniho projektom boli takmer 20 rokov v Smere-SD a 12 rokov vo vládnej koalícii na rôznych pozíciách. Podľa slov podpredsedu hnutia povereného vedením KDH Pavla Zajaca aj oni umožnili oligarchom a mafiánom prepojeným na vládu, políciu, prokuratúru a súdy ovládnuť krajinu. Podľa KDH sa teraz snažia presvedčiť, že nemali nič s kauzami ako elektronické mýto, Tipos - Lemikon, Váhostav a podobne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok