Netanjahu a Ganc sa dohodli. V Izraeli vytvoria núdzovú vládu

TA3 TASR
21.4.2020 00:19

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu a jeho rival Benny Ganc sa dohodli na vytvorení spoločnej núdzovej vlády, ktorá má pomôcť krajine zvládnuť pandémiu nového koronavírusu.

Netanjahu a Ganc sa dohodli. V Izraeli vytvoria núdzovú vládu
SITA/AP

Premiérske kreslo si zrejme rozdelia

Dohoda medzi Netanjahuovou stranou Jednota (Likud) a Gancovým centristickým blokom Modrá a biela (Kachol lavan) by mala zabrániť konaniu už štvrtých parlamentných volieb v Izraeli v priebehu zhruba jedného roka. Presné podmienky dohody neboli bezprostredne známe. Izraelské médiá, na ktoré sa AP odvoláva, však uvádzajú, že dohoda počíta s trojročným obdobím, v prvej polovici ktorého by bol premiérom Netanjahu a v druhej Ganc.

Ganc a Netanjahu sa v marci dohodli, že sa pokúsia vytvoriť vládu národnej jednoty pre čas núdze, ktorý v krajine nastal v súvislosti s epidémiou koronavírusu a jej ekonomickými dôsledkami. Rokovania sa však predlžovali pre viaceré sporné otázky.

Palestína dohodu odsúdila

Izraelský premiér Reuven Rivlin minulý týždeň zveril poverenie na zostavenie vlády parlamentu. Benny Ganc totiž nedokázal vytvoriť novú vládu ani po predĺžení mandátu, ktorý mu prezident zveril na základe výsledkov parlamentných volieb z 2. marca. Benny Ganc pred marcovými voľbami svojim voličom sľúbil, že s Netanjahuom obžalovaným z korupcie nebude nikdy v spoločnej vláde. Náhlu zmenu svojho názoru neskôr zdôvodnil potrebou spájania síl v čase pandémie.

Predstavitelia palestínskej samosprávy odsúdili v pondelok dohodu o vzniku novej izraelskej vlády. Podľa nich bude budúca izraelská vládna koalícia presadzovať anexiu palestínskych území. "Vytvorenie izraelskej anekčnej vlády znamená koniec možnosti dvojštátneho riešenia a demontáž práv palestínskeho národa," vyhlásil palestínsky premiér Muhammad Ištaja.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok