Zverejnili formulár, ktorý umožňuje odklad platenia poistného

TA3 TASR
14.4.2020 11:04

Podnikatelia si už môžu uplatňovať nárok na odklad platenia odvodov vyplnením a odoslaním elektronického formulára, ktorý pripravila Sociálna poisťovňa. Počas veľkonočných sviatkov SP o tejto možnosti rozposlala približne 500.000 sms správ a mailov.

Zverejnili formulár, ktorý umožňuje odklad platenia poistného
TASR (ilustračná fotografia)

Pre uplatnenie nároku na odklad zaplatenia poistného na sociálne poistenie za mesiac marec do 31. júla 2020 platí podmienka, že podnikateľský subjekt, zamestnávateľ alebo samostatne zárobkovo činná osoba zaznamenali pokles čistého obratu a pokles príjmu z podnikania a z inej samostatnej zárobkovej činnosti o 40 % a viac. "Pre získanie rýchlejšej spätnej väzby formou notifikácie o zapracovaní požiadavky je vhodné uprednostniť webovú verziu formuláru a jeho elektronické odoslanie," priblížil hovorca SP Peter Višváder.

Ak niekto nedisponuje prístupom k internetu, je možné využiť aj listinnú podobu formuláru. Po vyplnení a podpísaní ho treba zaslať poštou na adresu príslušnej pobočky poisťovne, prípadne doručiť do schránky v jej priestoroch.

Spôsob určenia poklesu čistého obratu a poklesu príjmov z podnikania a inej samostatnej zárobkovej činnosti je určený nariadením vlády SR. "Tie podnikateľské subjekty, ktorých aktuálne mailové alebo telefonické kontakty má SP k dispozícii, boli počas veľkonočných sviatkov informované o zverejnení formulára a možnosti podávať žiadosti," dodal Višváder.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok