Nosiť či nenosiť rúško? Okolo nového vírusu sú zmätky a panika

TA3 ČTK
1.2.2020 20:00

Nenoste ochranné rúško, ak ste zdraví, napísali na titulnej strane hlavného singapurského denníka v snahe zmierniť paniku. Ľudia tam totiž vykupujú ochranné masky v snahe chrániť sa pred nebezpečným koronavírusom. V susednej Malajzii vláda ľuďom naopak odporúča, aby mali masky a dezinfekciu stále pri sebe. Kde je pravda, zisťovala agentúra Reuters.

Nosiť či nenosiť rúško? Okolo nového vírusu sú zmätky a panika
TASR

Do každej domácnosti

Pre protichodné informácie, ako sa chrániť pred nákazou, ktorej v Číne podľahlo viac ako 210 ľudí, panuje medzi ľuďmi zmätok. Niektorí odborníci dokonca varujú, že nesprávne zaobchádzanie s rúškami môže zvýšiť nebezpečenstvo infekcie.

"Nosíte masku iba vtedy, keď vám nie je dobre? Na čo sú potom vojaci v čase, keď nie je vojna? Je lepšie byť opatrný," napísal na facebooku Kenny Chan Wai Kong, ktorý žije v Singapure. Úrady v tomto mestskom štáte oznámili, že v situácii, keď obchodníkom zásoby masiek došli, plánujú rozdať do každej domácnosti štyri tieto ochranné pomôcky.

Nosiť masku je v niektorých častiach Ázie bežné v prípadoch, kedy sú ľudia chorí, alebo keď sa chcú chrániť pred znečisteným ovzduším v mestách. Svetová zdravotnícka organizácia ani americké Centrum pre kontrolu a prevenciu chorôb na svojich internetových stránkach nosenie rúšok ako preventívne opatrenie proti šíreniu vírusu nezmieňujú, ale ani od neho výslovne neodrádzajú.

Austrália a Taiwan uviedli, že zdraví ľudia ochranné rúška nosiť nemusia, ale Austrália ich milión uvoľnila zo svojich hmotných rezerv a ľudia ich tiež v hojných počtoch nosia v Tchaj-peji, hlavnom meste Taiwanu, ktorého vláda zaviedla limit na predaj masiek a zakázala ich vývoz. Taiwanské železnice informovali, že ak sa vírus bude ďalej šíriť, do vlakov nebudú môcť nastúpiť cestujúci bez ochranného rúška.

Na internete radili aj politici

Koronavírus sa môže prenášať z jedného človeka na druhého, ale nie je jasné, ako ľahko. Väčšina chorých sú ľudia z čínskeho mesta Wu-chan, centra epidémie, príbuzní nakazených alebo zdravotníci. Vírus sa prenáša pri kontakte s časticami, ktoré sa dostanú do vzduchu, keď nakazený jedinec kašle alebo kýcha, alebo keď sa niekto dotkne nakazeného človeka alebo predmetu, na ktorom je vírus, a potom sa dotýka úst, nosa alebo očí.

"Maska je potrebná vtedy, keď ste v dave ..., alebo keď sa staráte o chorého. Ale ak vám to pomôže, chirurgickú rúšku noste," povedala Angela Rasmussenová, virologička z Centra pre infekcie a imunitu americkej Kolumbijskej univerzity. Iní odborníci upozorňujú, že jednorazové chirurgické rúška nepriľnú k tvári natoľko, aby človeka pred infekciou ochránili.

V Hongkongu sa pod paľbu kritiky dostala miestna zákonodarkyňa, ktorá predsedá mestskému výboru pre zdravotníctvo, keď zverejnila krátke video s návodom, ako rúško na jedno použitie vydezinfikovať parou. Neobvyklá je rada indickej vlády, že pred vírusom ochráni zmes zo zázvoru a bazalky indickej. S nepochopením sa stretol aj istý barmský minister, ktorý na facebooku odporučil ľuďom, aby jedli viac cibule.

Niektorí Číňania žijúci v zahraničí nakupujú ochranné rúška a posielajú ich svojim príbuzným a priateľom v Číne, kde ich je nedostatok. Čínski občania žijúci vo Vietname, Thajsku a Malajzii do svojej domovskej provincie Kan-su iba počas štvrtka zaslali 150.000 masiek, informovala čínska štátna agentúra Nová Čína.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok