Tomanová: Už týždeň nás presviedčajú o genialite dôchodkovej reformy

TASR
6.8.2012 09:57

Dôchodková reforma z čias, keď bol ministrom práce Ľudovít Kaník (SDKÚ-DS), priniesla predovšetkým výrazne narušenie finančnej stability Sociálnej poisťovne (SP). Myslí si to exministerka práce Viera Tomanová (Smer-SD).

Tomanová: Už týždeň nás presviedčajú o genialite dôchodkovej reformy
ČTK

"Už týždeň vás počúvame, ako nás presviedčate o vašej genialite a genialite vašej dôchodkovej reformy," uviedla dnes v reakcii na piatkové (3.8.) vystúpenie Ľudovíta Kaníka (SDKÚ-DS) na začiatku druhého dňa 6. schôdze Národnej rady (NR) SR.

Kaník bol posledným písomne prihláseným do rozpravy o skrátenom konaní k novele zákona o sociálnom poistení. Napriek tomu, že pôvodne mal rokovací deň v piatok skončiť o 16. hodine, vládna väčšina hlasovaním rozhodla o jeho predĺžení dovtedy, kým Kaník neskončí svoje vystúpenie. Opoziční poslanci toto rozhodnutie kritizovali a aj dnes sa pokúsili viacerými procedurálnymi návrhmi vrátiť slovo Kaníkovi. Parlament však nebol uznášaniaschopní, aby mohol takýto krok odhlasovať. Do ústnej rozpravy sa dnes prihlásilo ďalších 13 zákonodarcov.

Podľa Martina Poliačika je vládna strana Smer-SD stále nervóznejšia a nebráni sa použiť akékoľvek prostriedky k tomu, aby zmeny v dôchodkovom systéme pretlačila nasilu a čo najrýchlejšie. "Každý jeden nástroj, ktorý sa dá použiť, je použitý na to, aby ľudia nemysleli na fakt, že im ide vláda siahnuť na dôchodky, na budúcnosť a nasporené prostriedky," vyhlásil dnes ráno.

Parlament rokuje o vládnom návrhu novely zákona o sociálnom poistení opakovane. Na predchádzajúcej schôdzi sa opozícii nepozdával spôsob, akým sa Smer-SD pokúsil schváliť novelu v zrýchlenom režime. Aby bol legislatívny proces čistý, predseda snemovne Pavol Paška (Smer-SD) sa vo štvrtok (2.8.) rozhodol ukončiť schôdzu a vyhlásiť novú, na ktorú zaradil dovtedy neprerokované body. Parlament tak začína celý legislatívny proces zmien v dôchodkovom systéme odznova, aj keď predtým rozprave o novele venovali poslanci tri dni.

Okrem tejto právnej normy je na programe šiestej schôdze aj novela kompetenčného zákona. Tá okrem iného rozdeľuje právomoci vicepremiéra pre ľudské práva a menšiny do viacerých rezortov. Druhá vláda Roberta Fica (Smer-SD) totiž nepočíta s týmto postom, ktorý naposledy zastával Rudolf Chmel (Most-Híd). Poslanci by mali hovoriť aj o viacerých poslaneckých návrhoch. Na programe je novela z dielne OĽaNO, ktorá má zmierniť zákon o štátnom občianstve.

Opozičná SDKÚ-DS zase presadzuje lepšiu ochranu občanov pred použitím informačno-technických prostriedkov (ITP), ktoré používajú bezpečnostné zložky aj na odpočúvanie. Rovnako by mali poslanci hovoriť o snahe Mosta-Híd povoliť 0,5 promile alkoholu v krvi cyklistom i o sociálnych štipendiách pre zahraničných študentov, ktoré by chcela zaviesť Monika Gibalová z KDH. Na rad by sa mal dostať aj návrh Lucie Nicholsonovej (SaS), aby vodičské preukazy dostávali len osoby, ktoré absolvovali minimálne deväť ročníkov základnej školy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok