Obchodná dohoda sa zrkadlí na burze, Wall Street láme rekordy

TA3 TASR
21.12.2019 14:27

Wall Street pokračovala aj na konci týždňa v raste a prelamovaní rekordov. V piatok 20. decembra sa stanovili nové maximá všetky hlavné americké indexy. Hlavným dôvodom pozitívneho vývoja na akciových trhoch je očakávaná čiastočná obchodná dohoda medzi USA a Čínou. Rast bude podľa expertov pokračovať do konca tohto a zrejme aj na začiatku budúceho roka.

Obchodná dohoda sa zrkadlí na burze, Wall Street láme rekordy
SITA/AP

Nové rekordné maximum

Hlavný americký index Dow Jones Industrial Average si v piatok polepšil o 78,13 bodu alebo 0,28 % a uzavrel na 28.455,09 bodu. Za celý uplynulý týždeň si pripísal vyše 1 % a od začiatku roka stúpol o 22 %. Širší index S&P 500 v piatok vzrástol o 0,49 % na 3221,22 bodu. Technologický index Nasdaq Composite sa zvýšil o 0,42 % na 8924,96 bodu. Oba indexy stanovili nové rekordné maximum už siedmy obchodný deň po sebe.

USA a Čína v polovici decembra ohlásili, že dosiahli čiastočnú obchodnú dohodu, ktorá má byť prvým stupňom ku komplexnej dohode, čo je jedným z dôležitých faktorov aktuálneho posilňovania akcií. S uvoľňovaním v obchodných sporoch sa začali ukazovať aj prvé signály zlepšovania v globálnom výrobnom sektore.

Črtajú sa najlepšie výsledky za deväť rokov

Investori tiež tento týždeň ignorovali správy týkajúce sa ústavnej žaloby, teda impeachmentu, na prezidenta Donalda Trumpa, keďže predpokladajú, že bude zbavený obvinený a že impeachment nebude mať negatívny vplyv na fiškálnu ani menovú politiku.

Wall Street je na dobrej ceste, aby zaznamenala najlepší december za deväť rokov a najlepší posledný kvartál od roku 2013. Širší index S&P 500 vo štvrtok 19. decembra prelomil psychologicky dôležitú hranicu 3200 bodov a pokračuje v raste. Od začiatku decembra vzrástol približne o 2,5 % a od začiatku roka o 28,5 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok